(Χρόνος διαβάσματος: 5 - 9 λεπτά)

 

Κάποιος νεαρός εγκληματίας που ήταν κλεισμένος στις φυλακές του Λοκάρνο στην Ελβετία, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε πια να ζήσει στην κατάσταση που είχε φτάσει. Μια μέρα, όταν κάποιος χριστιανός κήρυκας επισκέφτηκε τις φυλακές, έτρεξε αμέσως ο φυλακισμένος και τον ρώτησε: 
-Μπορείς να βγάλεις από μέσα από το κεφάλι μου το μυαλό μου και να το πλύνεις, ώστε να του φύγουν όλα εκείνα τα πονηρά πράγματα που κάθονται μέσα του και που διαρκώς με σπρώχνουν στο κακό; 
-Δεν είναι ανάγκη να σου κάνω τέτοια εγχείρηση, απάντησε ο ιεροκήρυκας, είναι πολύ επικίνδυνη και δεν θα φέρει και αποτέλεσμα. Ξέρω όμως μια άλλη μέθοδο διανοητικού καθαρισμού. 
-Τι ξέρεις; ρώτησε με ενδιαφέρον ο δύστυχος φυλακισμένος.

-Πάρε αυτό το βιβλίο· να το μελετάς με πίστη και θα καθαριστείς αποτελεσματικά. Έχουν δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλους τους αιώνες και βρήκαν θεραπεία. 
Και αφού είπε αυτά ο κήρυκας, τού χάρισε μια  Αγία Γραφή και του είπε: «Μετά από μια βδομάδα θα σε επισκεφτώ και θα μου πεις τα αποτελέσματα».
Ο φυλακισμένος του Λοκάρνο άρχισε να μελετάει την Αγία Γραφή και δεν άργησε να σαγηνευτεί και να πιστέψει στον Χριστό. Κατά τη νέα επίσκεψη του ιεροκήρυκα, ο φυλακισμένος ήταν τελείως παρηγορημένος. 
Πραγματικά, είπε, βλέπω ότι το μυαλό μου καθαρίζει από τα μολύσματα του κακού. Ο Χριστός έχει ρίξει μέσα μου τη δύναμή Του και με φωτίζει και με δυναμώνει. 
Έτσι εκείνος ο απελπισμένος νέος, το σαράβαλο της αμαρτίας, βρήκε την απελευθέρωση της διάνοιάς του, τον καθαρισμό και την ειρήνη της ψυχής του.
Φίλε μας, αν θέλεις να καθαριστεί η διάνοιά σου και να βλέπει τα πράγματα αυτού του κόσμου με την πραγματική τους αξία, αν θέλεις το σώμα σου να ελευθερωθεί από τα πάθη του και να γίνεις εσύ ο κύριός του, μάθε ότι ο Χριστός είναι το μόνο πρόσωπο που θέλει και μπορεί να σε ελευθερώσει από τη σκλαβιά της αμαρτίας· μελέτα το Ευαγγέλιο· μελέτα τη Γραφή. Εκεί θα μάθεις ότι: «αν ο Υιός (ο Χριστός) σε ελευθερώσει, θα είσαι πραγματικά ελεύθερος» (Ιωαν.8:36). Γιατί «ο Χριστός ήρθε για να σώσει το χαμένο» (Ματ.18:11).

­