(Χρόνος διαβάσματος: 17 - 34 λεπτά)

 

Μέσα σ’ ένα πελώριο πλοίο, θαύμα ναυπηγικής επιστήμης, κατέβασαν μια έγκυο γυναίκα για να παραμείνει κάτω στο διαμέρισμα των μηχανών και να γεννήσει σ’ εκείνο το μέρος. Ήθελαν να πειραματιστούν. Αποφάσισαν δηλαδή να αφήσουν το βρέφος να γεννηθεί, να μεγαλώσει, να ενηλικιωθεί στο διαμέρισμα των μηχανών, και μόνο όταν περάσουν είκοσι χρόνια, να το ανεβάσουν τότε για πρώτη φορά στο κατάστρωμα του πλοίου για να δει τον ουρανό, τη γη, τον κόσμο. Θέλησαν να παρακολουθήσουν την ψυχολογική του κατάσταση.
Το παιδί, πράγματι, γεννήθηκε - ανατράφηκε, μεγάλωσε στα βάθη των μηχανών - η καλή τροφή του, ο αέρας που συνεχώς ανανεωνόταν με ειδικό μηχάνημα του πλοίου, επέτρεψαν όχι μόνο να μεγαλώσει αλλά και να γίνει ένας πολύ εύρωστος νέος.
Aρχισαν από νωρίς στα βάθη εκείνα να το διδάσκουν και να του μαθαίνουν τα πράγματα του περιβάλλοντος? έμαθε πολύ καλά όλα τα όργανα των μηχανών, τα εργαλεία, τις επισκευές τους, και τελικά έγινε έμπειρος μηχανικός? μέσα στον χώρο εκείνο, αρκετά μεγάλο, που πάντα φωτιζόταν με ηλεκτρικό φως, του έδωσαν όλες τις γνώσεις του περιβάλλοντος, χωρίς ποτέ να τον ανεβάσουν στο κατάστρωμα, ούτε να του μιλήσουν για τον κόσμο που υπήρχε έξω και πάνω απ’ το πλοίο.

Τελικά πέρασαν τα είκοσι χρόνια. Ο πλοίαρχος κατέβηκε τότε στις μηχανές και ανέβασε αυτόν τον περίεργο άνθρωπο στο κατάστρωμα του πλοίου. Ήταν νύχτα, αστροφεγγιά, και το πλοίο ταξίδευε σε μια πολύ ήσυχη θάλασσα. Ο άνθρωπός μας αυτός όταν είδε για πρώτη φορά τον ουρανό και τη θάλασσα έμεινε έκπληκτος από θαυμασμό. Aρχισε να ρωτάει, τι είναι τούτο, τι είναι εκείνο, και ο θαυμασμός του κατέληξε σε μια ανέκφραστη χαρά.
Τον κατέβασε σε λιγάκι κάτω και την άλλη μέρα τον ανέβασε πάλι. Είδε τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βουνά που φαίνονταν στην κοντινή όχθη. Νέες εκπλήξεις, νέοι θαυμασμοί, νέες χαρές.
Την άλλη μέρα ο πλοίαρχος τον πήρε μαζί του και τον ανέβασε στη γέφυρα του πλοίου, ξετύλιξε μπροστά του αμέσως το χάρτη, του έδειξε το δρομολόγιο που είχαν κάνει και του έδωσε στα χέρια του ένα δυνατό τηλεσκόπιο.
-Κοίταξε εκεί κάτω, του λεει ο πλοίαρχος, θα δεις το μέρος που θα αγκυροβολήσουμε? είναι η πόλη Νέα Υόρκη προς την οποία πηγαίνουμε.
Ο περίεργος άνθρωπός μας όταν έβαλε στο μάτι του το τηλεσκόπιο, έβγαλε αμέσως μια μεγάλη κραυγή θαυμασμού. 
-Τι βλέπω! Τι πράγματα είναι αυτά; ρωτούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τον πλοίαρχο.
Ο πλοίαρχος του έδωσε μερικές εξηγήσεις και του είπε να μη βιάζεται γιατί τώρα δεν μπορεί να τα καταλάβει όλα.
-Περίμενε να φτάσουμε και θα τα δεις και θα τα απολαύσεις φίλε μου, του έλεγε.
Στο διάστημα αυτό των τριών ημερών που πέρασαν, ο νεαρός μας κατάλαβε πολλά πράγματα που δεν μπορούσε προηγουμένως να καταλάβει μέσα στο διαμέρισμα της μηχανής. Κατάλαβε δηλαδή τον κρότο που προερχόταν από την άγκυρα την ώρα που το πλοίο αγκυροβολούσε, κατάλαβε το ανεβοκατέβασμα του πλοίου που προκαλούσαν τα κύματα, και του λύθηκαν πάρα πολλές άλλες απορίες.
Τελικά όταν έφτασαν και βγήκαν στη Νέα Υόρκη γνώρισε λίγο-λίγο το μεγάλο εκείνο κόσμο και δεν σταματούσε να διηγείται με μεγάλη του χαρά την ευτυχία του στη νέα αυτή κατάσταση, σε σύγκριση με τα είκοσι πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Αγαπητέ μας. Το πιο πάνω διήγημά μας επαναλαμβάνεται στον πνευματικό κόσμο για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στον Υιό του Θεού, τον Ιησού Χριστό. Υπάρχει στον πνευματικό κόσμο φυλακή και σκοτάδι πνευματικό, υπάρχει πρόσωπο που απελευθερώνει και ανεβάζει σε νέο κόσμο,  υπάρχει χάρτης ταξιδιού, υπάρχει τηλεσκόπιο, υπάρχει λιμάνι και τέρμα του ταξιδιού. Αυτά τα πνευματικά στοιχεία θα τα μελετήσουμε τώρα μαζί, με τη βοήθεια του Θεού.

1. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Όπως ο άνθρωπος του διηγήματός μας γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο διαμέρισμα των μηχανών του πλοίου χωρίς να ξέρει καθόλου τον άλλο απέραντο κόσμο που βρισκόταν από πάνω του και τη μεγάλη πόλη στην οποία πήγαινε το πλοίο, έτσι η ψυχή καθενός ανθρώπου, που δεν έχει γνωρίσει ακόμα τον Χριστό, βρίσκεται τυλιγμένη σε παχύ σκοτάδι, βρίσκεται σε μια σκοτεινή φυλακή και δεν ξέρει πού την οδηγεί ο δρόμος της παρούσας ζωής. Αγνοεί την ύπαρξη του άλλου κόσμου, την άφθαρτη και αιώνια ζωή.

2. ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ. 
Η παρούσα ζωή μοιάζει με το μεγάλο πλοίο του διηγήματός μας. Ο πλοίαρχος της ζωής αυτής είναι ο ευλογητός Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός. Αυτός ο Χριστός κατέβηκε στη γη αυτή και έκανε Σωτηρία με το θάνατό Του για χάρη καθενός φυλακισμένου και τυλιγμένου στο σκοτάδι ανθρώπου. Κι αφού ανέβηκε πάλι στο Θρόνο του Ουρανού, προσκαλεί καθέναν να πιστέψει σ' Αυτόν, για να βγει απ' το σκοτάδι της αμαρτίας και της άγνοιας και ν' ανέβει μέσω της πίστης στον πνευματικό κόσμο του Θεού, να γνωρίσει τον Χάρτη, δηλαδή το Σχέδιο του Θεού, να πραγματοποιήσει τον προορισμό του πάνω σ' αυτή τη γη και να καταλήξει στο ένδοξο τέρμα, στη Βασιλεία των Ουρανών. Η φωνή του Θείου πλοιάρχου που προσκαλεί αυτούς που ζουν στο σκοτάδι να ανέβουν στο κατάστρωμα του φωτός και να γνωρίσουν τον αιώνιο και ένδοξο κόσμο του Θεού, αντηχεί στο Ευαγγέλιο. «Ελάτε σε Μένα!» (Ματθ. 11/28), «Εγώ είμαι το φως του κόσμου. Όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Ιωαν. 8/12), «Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή. Κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου Εμού» (Ιωαν. 14/6), «Ο Χριστός έπαθε μια φορά για τις αμαρτίες, ο δίκαιος για χάρη των αδίκων, για να μας φέρει στον Θεό» (Α’ Πετρ. 3/18)

3. ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ. 
Ο άνθρωπος του διηγήματός μας, όταν ανέβηκε στο κατάστρωμα, βρέθηκε μπροστά σ' ένα νέο κόσμο και έμεινε έκπληκτος μπροστά στο μεγαλείο του. Πολύ περισσότερο, ο αμαρτωλός που θ' ακούσει τη φωνή του Χριστού και πιστέψει στη Σωτηρία Του, ανεβαίνει αμέσως πνευματικά στον κόσμο της Σωτηρίας διαμέσου του Χριστού και δοκιμάζει την ανέκφραστη και δοξασμένη χαρά αυτών που απελευθερώνονται από τα σκοτάδια και τον αιώνιο θάνατο της αμαρτίας, πηγαίνει «από τον θάνατο στη ζωή» (Ιωαν. 5/24).

4. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ. 
Πάνω στη γέφυρα ο πλοίαρχος ξετύλιξε το χάρτη μπροστά στον άνθρωπο του διηγήματός μας και έδειξε την πορεία του ταξιδιού και του έδωσε το τηλεσκόπιο για να δει από μακριά τη μεγαλούπολη τη Νέα Υόρκη στην οποία θα έφταναν. Παρόμοια και ο Χριστός αφού ανεβούμε στο κατάστρωμα, δηλαδή αφού πιστέψουμε στη Σωτηρία Του, μας ανεβάζει στη γέφυρα. Ηγέφυρα είναι οι Γραφές. Εκεί ο Χριστός μας ανοίγει το νου να γνωρίσουμε τον προορισμό μας πάνω σ' αυτή τη γη και μας δίνει τις υποσχέσεις Του σαν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο μέσω του οποίου μαθαίνουμε από τώρα για την Επουράνια ζωή, που θα είναι το τέρμα αυτής της ζωής που τώρα ζούμε.

5. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ. 
Το τηλεσκόπιο είναι οι υποσχέσεις του Κυρίου για το μέλλον μας. Να μερικές απ' αυτές:
«Τότε, οι δίκαιοι θα λάμψουν σαν τον ήλιο, μέσα στη βασιλεία του Πατέρα τους» (Ματθ. 13/43)
«Αντί του φθαρτού σώματος θα έχουμε άφθαρτο, αντί του θνητού θα έχουμε αθάνατο. Θα φορέσουμε την εικόνα του επουρανίου» (Α' Κορ. 15/53,49)
«Θα βλέπουμε τον Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο και θα είμαστε αιώνια μαζί με τον Κύριο» (Αποκ. 22/4, Α' Κορ. 13/12)
«Θα ζούμε σαν υιοί του Θεού στο ένδοξο περιβάλλον μαζί με τους αγγέλους, τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και όλα τα αγαθά πνεύματα του Θεού» (Εφ. 1/10, Εβρ. 12/22)
«Θα αινούμε τον Θεό και θα βασιλεύσουμε εις τους αιώνες των αιώνων» (Αποκ. 7/9-12, 21/5)
«Εκείνα που μάτι δεν είδε, και αυτί δεν άκουσε, και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν, τα οποία ο Θεός ετοίμασε γι' αυτούς που Τον αγαπούν» (Α' Κορ. 2/9)

Και τώρα αγαπητέ μας φίλε, επιτρέψτε μας να σε ρωτήσουμε: «Πού μένεις εσύ; Μήπως στα βάθη; Στο σκοτάδι; Ή έχεις συνδεθεί με τον Χριστό μέσω της πίστης και έχεις γνωρίσει τη μακάρια κατάσταση της Σωτηρίας;
Αν και συ έχεις ανέβει στη γέφυρα και σε επικοινωνία με τον Χριστό απολαμβάνεις την ανέκφραστη και δοξασμένη χαρά του ευτυχισμένου ταξιδιού, και μέσω της πίστης απολαμβάνεις από μακριά το ένδοξο τέρμα της αιώνιας δόξας, χαιρόμαστε μαζί σου και δοξάζουμε τον Θεό? θα συναντηθούμε στην Επουράνια Ιερουσαλήμ.
Αλλά αν ακόμα βρίσκεσαι μακριά απ' τον Χριστό στο σκοτάδι της αμαρτίας, μη μένεις άλλο πια. Αρκεί μέχρι σήμερα η δυστυχισμένη αυτή ζωή. Aκουσε την πρόσκληση του Χριστού και ανέβα στο κατάστρωμα. Πίστεψε σ' Αυτόν και πάρε στα χέρια σου το Ευαγγέλιο. Χιλιάδες άνθρωποι ανεβαίνουν μέσω της πίστης σ' αυτό το νέο κόσμο, γίνονται ευτυχισμένοι, σώζονται. Πίστεψε στη φωνή του Χριστού, πίστεψε και στη μαρτυρία των πολλών χιλιάδων ανθρώπων. «Έλα στον Χριστό!»

­