(Χρόνος διαβάσματος: 11 - 21 λεπτά)


"Τη νύχτα εκείνη ο Πέτρος κοιμόταν ανάμεσα σε δύο στρατιώτες δεμένους με δύο αλυσίδες" (Πράξεις 12/6)

Είναι όντως εκπληκτικό και θα φαινόταν απίθανο αν δεν ήταν ο αψευδής λόγος του Θεού που το βεβαιώνει. Να είσαι στη φυλακή και να σε περιμένει εκτέλεση. Να φυλάγεσαι από δύο στρατιώτες δεμένος μαζί τους, όπως ήταν συνήθεια την εποχή εκείνη για όλους τους βαρυποινίτες, με δύο αλυσίδες, και να έχεις τη διάθεση και τη δύναμη να κοιμάσαι, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Aλλοι στο κρεβάτι τους, στα μαλακά τους σκεπάσματά τους, χωρίς καμία απειλή, ενώ τους κυκλώνει κάθε θαλπωρή, και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Θα πρέπει να πάρουν κάποιο χάπι για τον ύπνο και αν τους πιάσει... 

Ο Πέτρος πώς τα κατάφερε; Ποιο μυστικό είχε βρει;
Σχετικά με την ιστορία αυτή, ο λόγος τού Θεού στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, κεφ. 12, μας πληροφορεί πως ο Ηρώδης ο βασιλιάς, γιος εκείνου του μεγάλου που έσφαξε τα νήπια όταν γεννήθηκε ο Χριστός, αφού συνέλαβε και εθανάτωσε με μάχαιρα τον Ιάκωβο, τον αδελφό του Ιωάννου, και είδε πως αυτό άρεσε στους Ιουδαίους, θέλησε να προχωρήσει και στη θανάτωση του Πέτρου. Τον συνέλαβε, τον έκλεισε στη φυλακή με πρόθεση το ταχύτερο μετά το Πάσχα να τον εκτελέσει. Στη φυλακή τον φύλαγαν τέσσερις τετράδες στρατιώτες, δηλαδή δέκα έξι συνολικά, που θα πει ότι είχε λάβει δρακόντεια μέτρα για να μη του φύγει. Και την παραμονή τής ημέρας που είχε οριστεί για τη διαπόμπευσή του και εκτέλεση ο Πέτρος κοιμόταν ήσυχος, δεμένος όπως ειπώθηκε, με δύο στρατιώτες που ήσαν μαζί του στο κελί, άλλοι φύλαγαν απ' έξω και άλλοι στη μεγάλη σιδερένια εξωτερική πύλη τής φυλακής. Από την πλευρά της, η Εκκλησία, έκανε ακατάπαυστα προσευχή για τη σωτηρία του. Και τη νύχτα εκείνη, άγγελος Κυρίου ξαφνικά εμφανίστηκε στη φυλακή, χωρίς οι φύλακες να τον αντιληφθούν. Σκούντησε τον Πέτρο στην πλευρά για να ξυπνήσει, ενώ οι αλυσίδες πέσανε από τα χέρια του και του 'πε: ζώσον, βάλε τα σανδάλια σου, ρίξε πάνω το μανδύα σου, και ακολούθησέ με. Φτάσανε στην εξωτερική πύλη που άνοιξε μόνη της, και, αφού πέρασαν ένα δρόμο από τη φυλακή, ο άγγελος χάθηκε. Τότε ο Πέτρος κατάλαβε πως δεν ήταν όνειρο, όπως του φάνηκε, αλλά ότι ο Κύριος είχε στείλει τον άγγελό Του και τον ελευθέρωσε.

Ο χαρακτήρας του Πέτρου δεν ήταν τέτοιος που να περιμένει κανείς μεγάλα από αυτόν. Ήταν άνθρωπος των άκρων. Μπορούσε να πέσει στη φωτιά από ενθουσιασμό και την άλλη ώρα να βρεθεί στην άλλη άκρη. Κάποτε, στο κάλεσμα του Ιησού, περπάτησε στα κύματα όπως το ζήτησε, αλλά όταν τα μάτια του προσηλώθηκαν στο κύμα και φοβήθηκε, βούλιαξε και τον έσωσε ο Χριστός.

Τη νύχτα που ο Ιούδας πρόβαλε στη Γεσθημανή, με όχλο και στρατιώτες, για να συλλάβουν τον Ιησού, υπερασπίστηκε τον Κύριό του, χτυπώντας με μάχαιρα το δούλο τού Αρχιερέα στο αφτί, λίγες ώρες μετά, αρνήθηκε τον Κύριό Του στην αυλή τού αρχιερέα, στην απλή παρατήρηση μιας υπηρέτριας.

Όμως, μετά την Πεντηκοστή, ο Πέτρος άλλαξε χαρακτήρα. Είχε βρει τη δύναμη που υπερνικά όλες τις δυσκολίες, πρώτα απ' όλα τις δικές του και μετά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούσε. Είχε βρει το μυστικό και αυτό ήταν ο δοξασμένος Χριστός. Και ήταν Αυτός, ο δοξασμένος Χριστός, που και τώρα, σ' αυτή τη δεινή για τον Πέτρο στιγμή, ενεργούσε απαντώντας στην προσευχή τής Εκκλησίας γι' αυτόν.

Τούτη τη δύναμη, η Αγία Γραφή σού συνιστά και σένα, ω φίλε.  Ίσως έχεις προβλήματα με τον αδύνατο ή δύσκολο χαρακτήρα σου. Μη απογοητεύεσαι. Στρέψε με πίστη στον Ιησού Χριστό τον δοξασμένο Υιό του Θεού και θα λάβεις σωτηρία και δύναμη. Αυτός σου συγχωρεί τις αμαρτίες σου όλες και σε ντύνει με δύναμη εξ ύψους, ώστε να αποκτήσεις τον χαρακτήρα τού Χριστού. Όλοι θα διαπιστώσουν τη μεταβολή, και συ ο ίδιος.

Έχεις προβλήματα με το περιβάλλον σου, πάντως όχι μεγαλύτερα από αυτά του Πέτρου, ζήτησε την επέμβαση του Ιησού. Αυτός θα ενεργήσει. Ή θα σου αφαιρέσει τα φορτία ή θα σου δώσει δύναμη να τα ξεπεράσεις, όπως προσευχόταν κάποιος. Ή πάρε μου το φορτίο ή δώσ' μου ώμους να το σηκώσω.

Η ζωή είναι τέτοια που είναι αδύνατον μόνος σου να την αντιμετωπίσεις. Χρειάζεσαι βοήθεια απ' έξω. Aλλ' όχι ανθρώπινη και από άνθρωπο. Αλλά θεία και με τον τρόπο που θέλει ο Θεός να τη δώσει, που μπορεί να ενεργεί με ανθρώπους ή και χωρίς. Τότε, θα μπορείς να είσαι ήσυχος και σε καταστάσεις σαν κι αυτή του Πέτρου, την εκπληκτική. Αν λοιπόν το θέλεις, πάρε μια Βίβλο ή Καινή Διαθήκη στα χέρια σου. Ξεχώρισε λίγες στιγμές, μέσα σ' αυτό το χάος τής ζωής, Γονάτισε με την καρδιά σου μπροστά στον ζωντανό και επουράνιο Χριστό και παράδωσε τον εαυτό σου στα χέρια Του. Πες Του: Είμαι, Κύριε Ιησού, αμαρτωλός, αδύναμος ως χαρακτήρας, χαμένος στις αμαρτίες μου και τα πάθη τής ζωής μου, αλλά άκουσα τι έκανες στον Πέτρο και στο ζητώ να το κάμεις και σε με. Βγάλε με από τη φυλακή του εαυτού μου και των παθών μου. Αποδέχομαι τη σωτηρία στο σταυρό που έκαμες για με και Σε ευχαριστώ. Και αξίωσέ με, με τη ζωή μου να μεγαλουργώ για σε.

Θα σε ακούσει. Θα πάρεις γεύση τής παρουσίας Του, της υπερφυσικής. Θα έχεις βρει το μεγάλο μυστικό. Τη δύναμη που υπερνικά. Θα το' θελες; Είθε να το κάμεις! Είναι τώρα καιρός, είναι σήμερα η μέρα σωτηρίας για σε.

 

­