Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Η ταινία "Τα πάθη του Χριστού"

Για όσους έχουν δει ή ακούσει για την ταινία του Mel Gibson «Τα πάθη του Χριστού»
 

Ιστορικά...
Η ύπαρξη του Χριστού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλ' ούτε και τα περιστατικά και τα γεγονότα του θανάτου Του. Οι Ρωμαίοι εκτελούσαν τους καταδικασμένους σε θανατική ποινή σταυρώνοντάς τους. Αυτός ο τρόπος θανάτου θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς. Οι εικονογραφήσεις των εκκλησιών που απεικονίζουν τα παθήματα του Χριστού δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να παραστήσουν την πραγματικότητα της σταύρωσης.

 Μια φοβερή βαρβαρότητα
Αυτοί που είδαν την ταινία του Mel Gibson συμφωνούν ότι η ταινία αυτή απεικονίζει τα πάθη του Χριστού πολύ ρεαλιστικά. Η ταινία αποκαθιστά συνεπώς την αλήθεια για τον φοβερό και αιματηρό τρόπο του θανάτου του. Ο οδυνηρός τρόπος θανάτου δεν είναι το πιο σημαντικό σημείο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει κι αυτοί βασανιστήρια, αν και η βία καταδικάζεται συνεχώς. Το πραγματικό ερώτημα για τον θάνατο του Χριστού, όμως, βρίσκεται αλλού.

Ποιος ήταν;
Η πιο αναγκαία και η πιο σημαντική ερώτηση όσον αφορά τον Χριστό είναι: «Ποιος ήταν;». Ήταν ένας μεγάλος αγύρτης που ισχυριζόταν ότι είναι ο Υιός του Θεού και γι' αυτό έπρεπε να υποφέρει; ΄Η, πραγματικά, ήταν ο Υιός του Θεού;

Ή μήπως ήταν ένας απατεώνας ή ένας ψυχοπαθής;

Αυτό δεν είναι πιθανόν! Η ιστορία γνώρισε πολλούς μεγάλους ανθρώπους χωρίς προσανατολισμό. Κανένας απ' αυτούς δεν έφτασε σε θάνατο -και μάλιστα σε έναν φοβερό σταυρικό θάνατο- για να κάνει πιστευτή την πλάνη και την απάτη του. Ένας μυθομανής, που αντικρύζει τον θάνατο, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά θα διαμαρτύρονταν και θα υποστήριζε την αθωότητά του. Θα ζητούσε χάρη ή θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Χριστός, όμως, έμεινε εντελώς πιστός στον σκοπό Του και υπέφερε τον βασανισμό!

Ο Υιός του Θεού;
Ο Χριστός δήλωνε καθ' όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής του ότι είναι ο Υιός του Θεού. Γι' αυτή την αιτία, εξάλλου, και κατηγορήθηκε και σταυρώθηκε. Μίλησε, αγάπησε, ενέργησε και έδωσε οικειοθελώς τη ζωή του. Τέτοια αγάπη έχει μόνον ο Θεός. Εκτός αυτού, το Ευαγγέλιο μας διηγείται και την εξής λεπτομέρεια, «βλέποντας ο εκατόνταρχος, ο οποίος παρεστεκόταν απέναντί του, ότι έκραξε με έναν τέτοιο τρόπο, είπε: Στ' αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός ήταν Υιός τού Θεού».

Σχηματίστε τη δική σας γνώμη!
Δεν έχει σημασία αν είδατε το φιλμ «Τα πάθη του Χριστού» ή όχι. Έτσι και αλλιώς δεν θα πρέπει να περιοριστείτε μόνον σε μία πηγή πληροφορίας. Ακόμη μη στηρίζεστε στα διάφορα σχόλια περί αυτού. Διαβάστε καλύτερα τα Ευαγγέλια για να μάθετε από πρώτο χέρι για τον Χριστό.

Ποιος τον σταύρωσε; Λάθος ερώτηση!
Αυτή η συζήτηση δεν είναι καινούργια. Διάφορες διεθνείς οργανώσεις κατηγορούν την ταινία «Τα πάθη του Χριστού» γιατί, κατά βάθος, κατακρίνει τους Εβραίους σαν «Θεοκτόνους». Γι' αυτό και η προσευχή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών Χριστιανών μεταφέρει την υπευθυνότητα για τη σταύρωση του Χριστού στους Εβραίους. Η προσευχή αυτή καταργήθηκε από τη Σύνοδο του Βατικανού το 1962-1965.

Η σωστή ερώτηση είναι: Γιατί πέθανε;
Ο Ιησούς πέθανε εθελοντικά. Μίλησε γι' αυτό, επανειλημμένα. Διαβάζοντας τα Ευαγγέλια θα διαπιστώσετε ότι ο Ιησούς γνώριζε συνειδητά τι Τον περίμενε. Έλεγε π.χ. ότι «θα παραδοθεί στα έθνη, και θα τον εμπαίξουν, και βρίσουν, και φτύσουν και αφού τον μαστιγώσουν, θα τον θανατώσουν, και κατά την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί». Επιπλέον, έλεγε: «την ψυχή μου βάζω για χάρη των προβάτων... Κανένας δεν την αφαιρεί από μένα, άλλ' εγώ τη βάζω από μόνος μου».

Ο Χριστός πέθανε στον σταυρό, όχι εξαιτίας της μισαλλοδοξίας ή της ανοησίας κάποιων θρησκευτικών ηγετών, αλλά εξαιτίας της αμαρτίας του κάθε ανθρώπου. Γράφει ο απόστολος Παύλος: «Καθόσον πέθανε, πέθανε μια για πάντα για την αμαρτία».
Όλοι οι άνθρωποι, κάθε εποχής, έχουν αμαρτήσει, γι' αυτό και έχασαν την επικοινωνία τους με τον Θεό. Έχασαν κάθε αντίληψη για το καλό και το κακό. Έχασαν τον σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Έχασαν κάθε ικανότητα να ζουν έτσι, όπως θέλει ο Θεός.

Συνεπώς, οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πλέον προσωπική επικοινωνία με τον ζωντανό Θεό, όσο και αν το επιδιώκουν με δικές τους προσπάθειες. Και τούτο, «επειδή, ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος», γράφει ο απ. Παύλος. Και συμπληρώνει, «επειδή, εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη του Θεού διαμέσου αυτού».

Πέθανε για σένα
Η αμαρτία σου, η αδικία σου, η ηθική ακαθαρσία σου, σε χωρίζει από τον Άγιο Θεό. Να, όμως, ποια είναι τα χαρμόσυνα νέα του Ευαγγελίου. Άκουσέ τα: «Ο Οποίος (Χριστός) τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο...». Δηλαδή, ο Χριστός πέθανε στη θέση σου. Και πεθαίνοντας, πήρε την αμαρτία σου επάνω Του. Έτσι, τίποτε δεν σε εμποδίζει τώρα πια ώστε να έχεις επικοινωνία με τον Άγιο Θεό. Ο Χριστός σε αναγνωρίζει ως δικόν Του. Από την πλευρά σου απομένει μόνον να Τον αναγνωρίσεις κι εσύ. Μετανόησε, λοιπόν, και πίστεψε ότι, αυτά τα τρομερά πάθη τα υπέφερε για σένα! Μπορείς σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή, να καθαριστείς από τις αμαρτίες σου αν δεχτείς τον Χριστό Σωτήρα σου, ανεπιφύλαχτα.

Εμπιστέψου τη ζωή σου στον Ιησού Χριστό. Πίστεψε ότι, υπέφερε τον φρικτό θάνατο στον σταυρό για να πάρει επάνω Του όλες τις παραβάσεις σου και να σε ελευθερώσει ολοκληρωτικά. Ελευθερία από την εξουσία του κακού. Ελευθερία για μια προσωπική επικοινωνία με τον Θεό, τον Δημιουργό σου. Ελευθερία για μια νέα ζωή! Να γιατί ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει».
Πάρε τώρα τη σωστή και σωτήρια απόφαση.

Σχετικά άρθρα