Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

H ανακάλυψη της ευτυχίας

Πόσο ελκυστική είναι η αγγελία! Αφορά κάθε ανθρώπινη καρδιά, γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε για την ευτυχία, όπως το ψάρι για το νερό. Η πείρα μας όμως δίνει μια απελπιστική απάντηση. Οι άνθρωποι ζητούν αδιάκοπα την ευτυχία χωρίς ποτέ να την βρουν. Ακολουθούν διάφορες υποσχέσεις τρέχουν εδώ κι εκεί, αγωνιούν να αποκτήσουν και διαπιστώνουν πάντοτε ότι αυτό που βρήκαν, δεν είναι παρά μια σκιά. Δεν σταματούν όμως αδιάκοπα την αναζητούν. Διακρίνουν μερικές φορές κάποιο ομοίωμα της και τρέχουν, λαχανιάζουν, ξοδεύουν αλλά διαπιστώνουν ότι κι αυτή την φορά έκαναν λάθος στην αναζήτησή τους. Ετσι κυλάει η ζωή τους μ΄ ένα αδιάκοπο κυνηγητό της ευτυχίας αλλά και μια συνεχή διάψευση. Πού οφείλεται αυτό το γεγονός;

Οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος έχασε τον προσανατολισμό της ευτυχίας και πλανιέται αλλού.

Συνέβηκε όπως με εκείνο τον άνθρωπο που έψαχνε να βρει τον ήλιο στα βάθη μιας υπόγειας σήραγγας και δεν τον έβρισκε.

 

Υπάρχουν δύο διαφορετικές συνταγές ευτυχίας

Η πρώτη συνταγή της ευτυχίας , είναι η συνηθισμένη, που την ξέρει κάθε άνθρωπος και την ακολουθούν τα 99% των ανθρώπων. Αυτή λέει: Αφθο νο χρήμα - σαρκική απόλαυση - δόξα από τους ανθρώπους. Αυτά είναι τα υλικά. Η οδηγία λέει: Ανακατέψετε καλά μέσα στο γουδί της ανθρώ πινης καρδιάς όλα αυτά και θα απολαύσετε στην συνέχεια άφθονη ευτυ χία.

  Και πρώτα χρήμα άφθονο!
Πώς θα βρεθεί όμως το άφθονο χρήμα; Για να βρεθεί πρέπει η συνείδηση να γίνει ελαστική στην ιδέα της δικαιοσύ νης, της τιμιότητας, της συμπάθειας, πρέπει να θεωρήσει τα ρούχα όχι της μόδας και αντί αυτής να ντυθεί τον μανδύα του συμφέροντος, ο οποί ος δεν ταιριάζει στην δικαιοσύνη ούτε στην τιμιότητα. Ετσι ο άνθρωπος μεταμορφώνεται ραγδαία σε τύπο άδικο, άτιμο, άσπλαχνο με μορφή αν θρώπου. Από αυτό το σημείο απέχει μόνο ένα βήμα ή ανατροπή των πάντων.

Δεύτερο: Σαρκική απόλαυση!
Πώς θα ικανοποιηθούν οι πέντε αισθή σεις; Και εδώ είναι αναγκαίο να τροποποιηθούνε πολλές ανάγκες παλιών ιδεών. Η ηθική κατ΄ αρχήν. Πρέπει να θεωρηθούνε παντός είδους απο λαύσεις θεμιτές, αρκεί να ευχαριστεί αυτούς που τις απολαμβάνουν. Πρέπει ο κινηματογράφος να μας ερεθίζει, οι γυναίκες στο δρόμου αλλά και αλλού να αποκαλύπτουν περισσότερη σάρκα που να σκανδαλίζει. Πρέπει ο θεσμός του γάμου να θεωρηθεί οπισθοδρομικός, κι η ανατροφή
των παιδιών μια ανόητη παιδαγωγική.  Πρέπει η μουσική  να εξυμνεί την σαρκική ηδυπάθεια η ζωγραφική ν΄ αποθεώσει το γυμνό. Πρέπει με άλλα λόγια να γελοιοποιηθεί η ηθική και να ανεβεί στην σκηνή η παραλυ σία των ηθών σκεπασμένη με επιμέλεια κάτω από την παχιά μάσκα των ονομάτων πρόοδος, καλλιτεχνία, σύγχρονος πολιτισμός.

Τρίτο: Απόκτηση δόξας.
Για να αποκτήσουμε δόξα από τους ανθρώπους πρέπει να προσπαθούμε να αρέσουμε σ΄ αυτούς. Πρέπει να χορέψουμε σύμφωνα με το βιολί που θα μας παίξουν και να εμφανιζόμαστε σαν να έχουμε περισσότερα απ΄ ό,τι πραγματικά έχουμε, είναι ανάγκη δηλαδή να γίνουμε σε μεγάλο μέρος υποκριτές. Πρέπει να θεωρούμε εχθρό μας τον άνθρωπο που θα μας βγάζει την μάσκα, τον άνθρωπο που αρνείται να μας επαινέσει, τον άνθρωπο που περνά μπροστά μας χωρίς να υποκλί νεται. Με λίγα λόγια για να αποκτήσουμε δόξα χρειάζεται σε μεγάλο μέρος υπηρεσία και ζωή δουλείας κάτω από τις απόψεις των άλλων.

 Πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνταγής;
Το αποτέλεσμα αυτής της συνταγής είναι η φρικτή και ελεεινή κατάστα ση της σημερινής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αντί να γίνουν ευτυχισμένοι γίνονται δυστυχισμένοι, που στροβιλίζονται μέσα στην εκνευρισμένη κί νηση της σύγχρονης ζωής που φέρνουν πάνω στο πρόσωπο τους την έκφραση της αποχαύνωσης και της αποτυχίας. Οι εφημερίδες κάθε μέρα είναι γεμάτες από αυτοκτονίες, διαζύγια, ατιμίες, εγκλήματα, αδικίες και εκφυλισμό. Από πού όλα αυτά; Αυτά είναι αποτελέσματα της μεγάλης πλάνης στην οποία οι άνθρωποι παραδόθηκαν για να εκτελέσουν την ψεύτικη συνταγή της ευτυχίας. Δηλαδή πλανήθηκαν και πλανούν.

 Η δεύτερη συνταγή της ευτυχίας
Η δεύτερη συνταγή της ευτυχίας λέει ότι δεν προέρχεται ούτε από τα πλούτη, ούτε από την απόλαυση της σάρκας, ούτε από τη δόξα, αλλά εί ναι ψυχική κατάσταση που πηγάζει από τον σύνδεσμο με τον Αιώνιο, Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό. Η καρδιά του ανθρώπου δεν μπορεί να χορ τάσει με τα πράγματα αυτού του κόσμου, έχει χωρητικότητα πολύ μεγα λύτερη απ΄ όλο τον κόσμο, γιατί πλάστηκε με τον ένδοξο προορισμό να γίνει κατοικητήριο του ίδιου του Θεού, που είναι ο Δημιουργός και Σω τήρας της. Ο άνθρωπος δεν πλάστηκε για τα δημιουργήματα αλλά για τον Δημιουργό. Μάταια λοιπόν ταλαιπωρείται και κοπιάζει να βρει την μόνιμη χαρά και την ειρήνη μακριά από τον Θεό. Μοιάζει με το ψάρι που ζητά την ευτυχία του μακριά από το νερό. Να τώρα η άλλη συνταγή της ευτυχίας:  Να συνδεθείς με τον Θεό μέσω της σωτηρίας που έκαμε ο Ιησούς Χριστός Να γνωρίσεις τον αιώνιο και ένδοξο προορισμό σου από την Αγ. Γραφή. Να βαδίζεις στην ζωή αυτή σύμφωνα με την ουράνια πρόσκλησή σου, δηλαδή, ζώντας ζωή αγάπης δικαιοσύνης και ειρήνης με τον Χριστό. 

Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι πολύ εύκολη, δεν μοιάζει με την πρώτη που φθείρει και βασανίζει την ανθρώπινη ζωή. Ο άνθρωπος εδώ πρέπει να στραφεί προς τον Θεό και να θεωρήσει αμαρτία άσπονδο και ύπουλο εχθρό του. Πρέπει να γνωριστεί με τον Σωτήρα του, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος θα του χαρίσει από τον ουρανό το Αγιο Πνεύμα το οποίο θ΄ αναγεννήσει την καρδιά του και θα τον γεμίσει με αγάπη, χαρά, ειρήνη και ζωή αιώνια.

 Ο Χριστός δημιουργός της ευτυχίας
Ο Χριστός αφαιρεί κάθε αγωνία της ψυχής και κάθε βάρος αμαρτίας και δίνει τελεία ανάπαυση στον άνθρωπο. «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζε τε και είστε φορτωμένοι και εγώ θα σας αναπαύσω». (Ματθ. 11/ια 28)

Ο Χριστός αφαιρεί από το πνεύμα την ταραχή και παρέχει στον άνθρωπο ασάλευτη ειρήνη: «Ειρήνη σας αφήνω την ειρήνη την δική μου σας δίνω. Ας μη ταράζεται η καρδιά σας ούτε να δειλιάζει». (Ιωάν.14/ιδ 27)  

Ο Χριστός αφαιρεί την αποθάρρυνση και την δειλία από την ψυχή και εμπνέει το θάρρος και την δική του πεποίθηση. «Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη αλλά έχετε θάρρος εγώ νίκησα τον κόσμο». (Ιωάν. 16/ις 33)

Ο Χριστός δίνει στην ψυχή διαρκή και αστείρευτη χαρά «αυτά σας τα είπα για να μείνει μέσα σας η χαρά μου και η χαρά σας να είναι πλήρης». (Ιωάν. 15/ιε 11)

Ο Χριστός απομακρύνει το φόβο του θανάτου από την ψυχή του πιστού και μετατρέπει τον θάνατο σε θεϊκό «αεροπλάνο», το οποίο μεταφέρει τον λυτρωμένο κοντά Του στην αιώνια δόξα. «αυτός που πιστεύει σε μέ να, κι αν πεθάνει θα ζήσει». (Ιωάν.11/ια 25) «....πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο....πάλι έρχομαι και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα για να είστε κι εσείς όπου είμαι εγώ» (Ιωαν.14/ιδ 3)

Ο Χριστός μας εξευγενίζει, μας ανυψώνει και από τώρα μας συνδέει από την γη αυτή με την ένδοξη αιωνιότητα. «....Να χαίρεστε περισσότερο ότι τα ονόματά σας γράφηκαν στους ουρανούς» (Λουκ. 10/ι 20)

Τα αποτελέσματα της δεύτερης συνταγής

Τα αποτελέσματα αυτής της συνταγής είναι αλάνθαστα και σωτήρια. Κοί ταξε τους αποστόλους πως τους άλλαξε ο Χριστός με το Πνεύμα της Πεντηκοστής. Κοίταξε πως τους έκανε να έχουν χαρά στις θλίψεις τους ν΄ αγαπούν τους διώκτες τους, να είναι ανώτεροι από φυλακίσεις, από στερήσεις από κάθε είδους παθήματα να έχουν συνείδηση του πλούτου της ευτυχίας τους και να διακηρύττουν «σαν φτωχοί όμως πολλούς πλουτί ζοντας σαν αν μην έχουν τίποτα, όμως κατέχοντας τα πάντα». Β Κορινθ. 6/ς 10 

Παρατήρησε ακόμη, τα εκατομμύρια των γνησίων χριστιανών όλων των αιώνων. Η ιστορία θα σε βεβαιώσει πόση ευτυχία βρήκαν οι άνθρωποι  αυτοί στον Χριστό, ώστε και τα μαρτύρια τα δεχόντουσαν με χαρά για να συναντηθούν μια ώρα νωρίτερα με την πηγή της χαράς και της ευτυχίας τους, με τον Χριστό. Ρώτησε ακόμη χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο που δόθηκαν στον Χρισ τό, ρώτα τους να σου πουν αν μένουν ικανοποιημένοι κι΄ αν προτιμούν τη ζωή του Χριστού από την ζωή της αμαρτίας. Σ΄ αυτή την πληθώρα των μαρτύρων έρχομαι κι εγώ που γράφω τις γραμμές αυτές να βεβαι ώσω με τον επισημότερο τρόπο ότι από τότε που δόθηκα στον Χριστό, έγινα ευτυχισμένος και βρήκα αληθινές όλες τις υποσχέσεις του Χριστού τις οποίες αναφέρει το ευαγγέλιο και αυτή την ευτυχία που μου χαρίζει ο Σωτήρας, δεν την ανταλλάσσω ούτε με το χρήμα, ούτε με τη δόξα, ούτε με τις ηδονές όλου του κόσμου. Δοκίμασα κι έζησα πολλά χρόνια τη ζωή της πρώτης συνταγής κι ευχαριστώ τον Θεό γιατί με λύτρωσε και μ΄ έφερε στη δεύτερη. Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πού βρίσκεσαι ; Εάν ακόμα αγωνί ζεσαι να συλλάβεις τη σκιά, μην εξακολουθείς να κοπιάζεις μάταια. Τα παθήματα της γενιάς μας πρέπει να σε κάνουν να δυσπιστείς στο δρόμο της.Κάνε μια περιφρονητική μεταβολή κι έλα στον Θεό σου. Είναι καιρός πια να δοκιμάσεις την συνταγή του Χριστού. ΄Ολα τα εκατομμύρια των παλαιοτέρων και συγχρόνων σου, σου εγγυώνται εκ πείρας την ευτυχία σου. Δοκίμασε και θα δεις: «Δοκιμάστε και δείτε ότι ο Κύριος είναι αγαθός». (Ψαλμ. 34/λγ 8)