Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Ο καλός Σαμαρείτης

 
Τρία είναι τα βασικά σημεία και οι σημαντικές αλήθειες που θα πρέπει να δούμε, να τονίσουμε και λίγο να σχολιάσουμε. Ο άνθρωπος με τα βάσανά του, η απρόθυμη, και η ανίκανη θρησκεία να βοηθήσει την ανάγκη του. Και το τρίτο, ένας καλός, δυνατός και πρόθυμος Θεός, που του προσφέρει θετική και
πλήρη βοήθεια, συμπαράσταση και σωτηρία.

Ο καλός Σαμαρείτης, Λουκάς 10:30-37:

"Και αποκριθείς ο Ιησούς είπε: ΄Ενας  Άνθρωπος κατέβαινε από Ιερουσαλήμ εις Ιεριχώ και περιέπεσε σε ληστές· οι οποίοι τον γυμνώσανε, τον καταπληγώσανε, κι αναχώρησαν αφήσαντες αυτόν ημιθανή. Κατά συγκυρία ένας ιερεύς κατέβαινε δι' εκείνης της οδού, και όταν τον είδε πέρασε από το άλλο μέρος. Το ίδιο και ένας Λευί της, όταν έφθάσε σε κείνο τον τόπο, είδε τον πληγωμένο και πέρασε απ΄ το άλλο μέρος. Πέρασε και ένας Σαμαρείτης ( αυτοί εθεωρούντο εχθροί των Ιουδαίων), και όταν τον είδε τον σπλαχνίστηκε, τον πλη σίασε έδεσε τις πληγές του ρίχνοντας λάδι και κρασί, τον φόρτωσε στο ζώο του, και τον έφερε σε ένα ξενοδοχείο και τον περιποιήθηκε. Και την επομένη όταν έφευγε, έβγαλε δύο δηνάρια και τα έδωσε στον ξενοδόχο και του είπε: Επιμελήσου τον, και ό,τι δαπανήσεις επιπλέον, όταν επανέλθω θα σου τα δώσω. Ποιος λοιπόν εκ των τριών τούτων σου φαίνεται ότι έγινε πλησίον του εμπεσόντος εις τους ληστές; Ο δε είπε; Ο ποιήσας το έλεος σ΄αυτόν. Είπε λοιπόν προς αυτόν ο Ιησούς: Πήγαινε και συ, κάνε ομοίως."

Τι άλλο, από διαβάτες είμαστε όλοι οι άνθρωποι στη ζωή αυτή, από την ώρα που γεννιόμαστε, μέχρι που πεθαίνουμε, δρόμο παίρνουμε και δρόμο αφήνουμε, και ποτέ δεν φτάνουμε, όπως λέει η σοφή λαϊκή κουβέντα. Διαβαίνουμε από μέρα σε μέρα, από ηλικία σε ηλικία, από μέρος σε μέρος, από κατάσταση σε κατάσταση, στρατοκόποι ακούραστοι και ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς.      

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πλάι σ΄ αυτό και κάτι άλλο, οδυνηρό, δραματικό, πολλές φορές αβάσταχτο. Έχουμε πέσει θύματα ληστών, που κατακρεουργούν την ζωή μας και μας εγκαταλείπουν απογυμνωμένους από κάθε εφόδιο, και ανήμπορους πια να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.

Είναι οι αμαρτίες μας αγαπητέ φίλε, οι πολλές, και μεγάλες, οι όλων των ειδών. αμαρτίες δικές μας, που μας δένουν, μας δέρνουν, πληγώνουν το φτωχό μας κορμί, μας και εκθέτουν στα μάτια του περιβάλλοντός μας, μας οδηγούν στην αποτυχία, στην απελπισία, στην φθορά και στο θάνατο. Αμαρτίες των άλλων ανθρώπων που μας τριγυρίζουν, μας δημιουργούν προβλήματα, μας αφήνουν βαθιές πληγές, πόνους, στεναγμούς. Δεν ξέρω χειρότερους απ΄ αυτούς ληστές, που μπορούν να σακατέψουν την ανθρώπινη ζωή

Η παραβολή, καλέ μου φίλε, αυτό διδάσκει, αυτό ισχυρίζεται. Ποια είναι η ζωή του κάθε ανθρώπου που βρέθηκε κάτω από τον ήλιο, και όλοι μας στην ίδια κατηγορία ανήκουμε.

Το δράμα μας λοιπόν είναι, σωστά διαπιστωμένο, και συνεπώς η ανάγκη μας να βοηθηθούμε, αναμφισβήτητα εμφανής και επείγουσα. Όσες θρησκείες υπάρχουν ολόγυρά μας, ιδρύθηκαν, δήθεν με τον σκοπό να μας βοηθήσουν.  Οι ατέλειωτες ιδέες και διδασκαλίες τους, τα ποικίλα οικήματα που τις στεγάζουν, με τις δικές του το καθένα ιδιότροπες κατασκευές, οι ιερείς τους είναι αναρίθμητοι, με τις ιεραρχίες τους, τα ιδιόμορφα ρούχα τους. Οι παρα δόσεις τους και οι ιστορίες τους, μία-μία, οι θρησκείες αυτές και όλες μαζί, δεν προθυμοποιούνται να ΄ρθουν και να σταθούν στο πλευρό μας. Εδώ που τα λέμε και να ΄θελαν, δεν θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

Στην γλώσσα της παραβολής μας, κάποια στιγμή πέρασε πλάι στο θύμα της ληστείας ένα επαγγελματίας ιερέας, και μετά από λίγο, ένας κατά παράδοση θρησκευτικός άνθρωπος. Με την σειρά του ο καθένας, κοίταξε με αδιαφορία το θύμα και το ξεπέρασε. Τράβηξαν τον δρόμο τους, ίσως σκέφτηκαν και είπαν στον εαυτό τους, κάμε την δουλειά σου, και άφησε τον εκεί που είναι, κάποιος άλλος θα περάσει, και ίσως εκείνος να τον φροντίσει.     

Και όπως ακριβώς, το ΄βαλαν κατά νου, έτσι κι έγινε. Ήρθε πίσω, κάποιος τρίτος, ο πρόθυμος και καλός Σαμαρείτης. Σταμάτησε, πλησίασε πονετικά το θύμα, και με αγάπη άρχισε την δουλειά, που θ΄ ανακούφιζε τον πονεμένο συνάνθρωπό του και θα τον έσωζε κυριολεκτικά.

Φίλε, εσύ που διαβάζεις τώρα τα λόγια του Θεού, όπως είσαι κι εσύ τραυματισμένος από τις αμαρτίες σου και τις συνέπειές τους, ενώ πονάς και βογκάς, και ενώ στις φωνές της ανάγκης σου, τόσα χρόνια κανείς δεν σε βοήθησε. Ο ιερέας και ο δήθεν ευσεβής χριστιανός κοίταξαν την πάρτι τους, ή και αν έτυχε και ενδιαφέρθηκαν, δεν μπόρεσαν καμιά ανακούφιση να σου δώσουν, μην απελπιστείς.

Στην κατάσταση που βρίσκεσαι, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, οποιαδήποτε προβλήματα και αν σ΄ έχουν ζώσει, όσο βαθιά και αν είναι η πληγή σου, τώρα, εκεί που είσαι, δέξου την βοήθεια, που είναι έτοιμος να σου δώσει στην ανάγκη σου, ο κάποιος τρίτος, ο καλός Σαμαρείτης, ο Ιησούς Χριστός. Είναι αυτός ο Κύριος, της ζωής και του θανάτου, ο κυρίαρχος των περιστάσεων, ο μόνος ικανός, να βοηθήσει τέλεια. Και ο μόνος που κινείται από αληθινή, καθαρή και αγία αγάπη για σένα.

Μην νομίσεις, πως, είναι σαν τους προηγούμενους, σαν κάποιους άλλους, και Τον παραμερίσεις. Είναι ο Φίλος της ζωής σου, που χρόνια τώρα περιμένει να τον αφήσεις να σε βοηθήσει. Η Αγ. Γραφή μας λέει, πως ο Θεός μας τον έστειλε από τον ουρανό, για να μην χαθεί όποιος τον πιστέψει, αλλά να πάρει μέσα του ζωή αιώνιο,  (Ευαγγέλιο Ιωάννου  3/γ :16) .

Μας λέει επίσης οι Γραφή πως, ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ανέβηκε στο σταυρό και πέθανε, βαστάζοντας επάνω του τις θλίψεις μας και πως τραυματίστηκε για τις παραβάσεις μας, και πως ταλαιπωρήθηκε για τις ανομίες μας για να μας φέρει στον Θεό. (Ησαίας  νγ)

Οι αμαρτίες μας, είναι οι ληστές που σκοτώνουν την ζωή μας, κι εκείνοι που σκότωσαν ακόμα και τον Ιησού Χριστό στο σταυρό. Ίσως κοιτάς την κατάστασή σου και λες: Τον νοιάζει ότι εγώ πάσχω; Ναι φίλε, αλλά εσύ μεν πάσχεις δικαίως, διότι είσαι αμαρτωλός, ο Χριστός όμως έπαθε, όχι από δικές του αμαρτίες, αλλά για τις δικές σου και τις δικές μου, για να απαλλαγούμε εσύ κι εγώ απ΄ αυτές.

Κοίτα τον φίλε στο σταυρό, δες τον καλό Σαμαρείτη σου να πάσχει για σένα να χύνει το αίμα του σταλιά-σταλιά, για να φτιάξει το φάρμακο που θα θεραπεύσει τις δικές σου πληγές, και πες Του κι εσύ μαζί με τον ληστή, «Κύριε, θυμήσου με»! Θα σε κοιτάξει, θα σε καταλάβει, θα σε γιατρέψει, θα σε διαβεβαιώσει, ότι πάνω στον σταυρό πέθανα και για σένα.

Δόξασε τον Θεό φίλε, για την σωτηρία, που ο Χριστός προσφέρει, πες Του ένα ευχαριστώ, ένα ευχαριστώ ειλικρινές. θερμό, βαθύ, όπως Του αξίζει, και ποτέ πια δεν θα ΄σαι ό,τι ήσουν μέχρι τώρα. Ποτέ πια αβοήθητος, ποτέ πια θύμα των ληστών.

Ο καλός Σαμαρείτης, Ο Κύριος Ιησούς Χριστός θα λάβει μέριμνα για όλη την ζωή σου. Θα ΄σαι τώρα και για πάντα, σωσμένος και ασφαλής.

 

 

 

Σχετικά άρθρα