Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Χριστός ή χάος: Η κιβωτός του Νώε

 

Δεν είναι υπερβολή, ούτε λογοτεχνικό τέχνασμα, ούτε μια τρελή κουβέντα, το να πει κανείς, πως, ένα δίλημμα προβάλλεται μπροστά στην ζωή της ανθρωπότητας, στη ζωή του κάθε ανθρώπου: Χριστός ή χάος.

Σε μια εποχή, τόσο πληθωρική σε εφευρέσεις και ανακαλύψεις, όπως η δική μας, που παρά ταύτα όλα δοκιμάστηκαν και όλα απέτυχαν για να κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο, το χάος είναι το χαρακτηριστικό της και το κατάντημά της. Χάος στην ζωή των εθνών και στις σχέσεις μεταξύ τους. Χάος στην παγκόσμια οικονομία. Χάος στον πολιτικό κόσμο. Χάος στην ζωή μας την κοινωνική, που η κακία και το έγκλημα την έχει διαβρώσει, χάος στην οικογένεια, που η έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού μεταξύ των μελών της την έχουν ξεθεμελιώσει, χάος στο άτομο, που σαν πεσμένο φύλο πάνω στο χώμα, ο άνεμος το παίρνει απ' εδώ, το κουβαλάει απ΄ εκεί, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς κοντρόλ, χωρίς σκοπό.

    Είναι αποκομμένος ο άνθρωπος από τον Θεό, που μόνος θα του παρείχε ζωή, προστασία, σκοπό, γι’ αυτό και δεν ξέρει γιατί ζει, πως να ζήσει, που πάει. Μακριά απ’ τον Θεό και τον Χριστό του, τα έργα της κακίας του ανθρώπου δεν μπορεί, παρά να τον οδηγήσουν, όχι μόνο στο χάος, αλλά και στην καταστροφή. Εκεί και τότε, που η δικαία οργή του Θεού πέφτει επάνω του, και τίποτα, μα τίποτα δεν τον γλιτώνει.

    Αυτή είναι η εποχή μας, υλιστική, ασεβής, διεφθαρμένη, έχοντας φτάσει στο ζενίθ του χάους της. Τα νοσοκομεία, τα ορφανοτροφεία, τα’ άσυλα, οι φυλακές, οι πείνες, τα αίματα, τα νεκροταφεία, για θερισμό κάποιας σποράς μας μιλάνε.

    Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις του χάους και της διαφθοράς, ο Θεός στο έλεός του για τον άνθρωπο (επειδή δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά να ξυπνήσει, να επιστραφεί σ΄ Αυτόν και να ζήσει) δίνει πάντα κάποια καινούργια περιθώρια ευκαιριών, κάνει προβλέψεις, παρέχει κάποιο στερνό σανίδι σωτηρίας, σε όποιον, σε όσους θα ‘θελαν έστω και την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν.

    Έκαμε την πρόβλεψη αυτή στην εποχή του Νώε, κατασκευάζοντας μια κιβωτό, για όποιον θα ξύπναγε, και γεμάτος μετάνοια για την κατάστασή του με ευλάβεια και πίστη στον Θεό θα την δρασκέλιζε μπαίνοντας μέσα, για να γλιτώσει από την ερχόμενη βροχή, απ’ την ερχόμενη οργή. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως τώρα, είναι  η κιβωτός της σωτηρίας που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός σήμερα: Το αντίρροπο του χάους, Χριστός ή χάος, η άλλη μόνη οδός, αιώνια ζωή, αιώνιος θάνατος. Το άλλο μόνο σκέλος, σωτηρία ή καταστροφή.

    Η κιβωτός τότε ήταν για τον γλιτωμό από τον πνιγμό, η σωτηρία του Χριστού σήμερα, για τον γλιτωμό απ’ την κρίση του Θεού και τον αιώνιο θάνατο. Όπως την περίπτωση εκείνη του Νώε τότε, ο Θεός σκέφτηκε, σχεδίασε, προμήθευσε την κιβωτό, και όχι άνθρωπος, έτσι και σε τούτη την περίπτωση, ο Θεός προμηθεύει στον αμαρτωλό σωτηρία δια του Ιησού Χριστού.

    Δεν σωζόμαστε μόνοι μας, με τα, ας τα πούμε, καλά έργα μας, με την μορφή της ευσεβείας, με τις εξυπνάδες μας, ή οτιδήποτε άλλο που βγαίνει από εμάς. Αλλά ο Θεός μας σώζει κατά χάρη, δια του θανάτου και της ζωής του Χριστού, ως αντικαταστάτη μας στην θέση της τιμωρίας, ως εκπροσώπου μας μπροστά στον Θεό.

Όπως στην περίπτωση εκείνη του Νώε, η κιβωτός ήταν το μόνο μέσο σωτηρίας, δεν υπήρχε κάποιο άλλο για να διαλέξουν ο Νώε και οι δικοί του, έτσι και στην δική μας περίπτωση, «ο Ιησούς Χριστός είναι το μόνο όνομα που δόθηκε κάτω από τον ουρανό, δια του οποίου πρέπει να σωθούμε.» (Πράξεις 4:12)

Όπως στην εποχή του Νώε καλεί ο Ιησούς Χριστός τους ανθρώπους και σήμερα: «Εκείνος που ακούει τον λόγο μου, και πιστεύει σ' αυτόν που με απέστειλε, έχει αιώνια ζωή, και σε κρίση δεν έρχεται» (Ιωάννης 5:24) Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη διαβάζουμε: «Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή.» (Ιωάννης 3:16)

Αγαπημένε μας φίλε, συγγενή, συνάδελφε, γείτονα, μην φερθείς κι εσύ ανόητα, σαν τους συγχρόνους του Νώε.

    Φίλε, προσευχήσου εκεί που είσαι, μίλησε στον Χριστό, μ’ ένα σου τίμιο ευχαριστώ θα βρεθείς κι εσύ μέσα στην κιβωτό. Κάμε το βήμα αυτό τώρα.

Σχετικά άρθρα