Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Είσαι ένα θαυμάσιο Δημιούργημα

Είσαι ένα δημιούργημα του Θεού μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος απόλυτα όμοιος με σένα. Κι αυτό είναι αλήθεια για τον καθένα μας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου σου, η φωνή σου, τα δακτυλικά σου αποτυπώματα, και γενικά τα φυσικά και τα ψυχικά γνωρίσματα που αποτελούν την προσωπικότητά μας, ανήκουν αποκλειστικά στον καθένα μας έτσι που κανείς από μας να μη μοιάζουμε με τον άλλο. Και όμως!

 Αν και είμαστε τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, εν τούτοις όλοι μας έχουμε μέσα μας κάτι που μας κάνει να μοιάζουμε καταπληκτικά ο ένας με τον άλλο. Αυτό το κάτι, είναι η Θεία σφραγίδα στην ψυχή μας που δείχνει ότι ο καθένας μας, έχουμε δημιουργηθεί "κατά την εικόνα και την ομοίωση του Θεού" Γένεση 1:26 (α:26).

Αυτά τα λόγια της Βίβλου, δεν εννοούν βέβαια ότι ο Θεός έχει μορφή ανθρώπινη σαν τη δική μας, αλλά αυτό που εννοεί η φράση "κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσιν Θεού" είναι ότι ο Θεός πλούτισε εμάς τους ανθρώπους με το προνόμιο της ηθικής ελευθερίας. Δηλαδή ο καθένας μας έχουμε την ελευθερία να διαλέξουμε  την αλήθεια ή το ψέμα  το καλό ή το κακό. Εκτός από τον άνθρωπο, κανένα άλλο επίγειο δημιούργημα δεν κατέχει αυτό το ξεχωριστό προνόμιο. Αυτή η τιμή που ο Δημιουργός έκανε στον καθένα μας παρακίνησε τον  ψαλμωδό να κράξει προς το Θεό:

"Θα σε υμνώ Θεέ, γιατί με έκανες ένα Θαυμάσιο και φοβερό δημιούργημα" Ψαλμός 139:14 (ρλθ:14).

Ολη η φυσική δημιουργία λειτουργεί σαν ένας αξιοθαύμαστος μηχανισμός, κι όμως η κάθε λειτουργία της δεν έχει την ελάχιστη ηθική σπουδαιότητα στα μάτια του Θεού. Δεν έχει νόημα λ.χ. το να χειροκροτήσεις τον ήλιο επειδή ανατέλλει και δύει, ή να παινέψεις ένα δέντρο γιατί μεγαλώνει ή γιατί φέρνει καρπό. Επειδή και ο ήλιος και τα δέντρα καθώς και όλα τα κτίσματα στη φύση, δεν μπορούν να μην κάνουν αυτό που είναι προορισμένα για να κάνουν.

Εμείς όμως οι άνθρωποι, σαν δημιουργήματα με ηθική ελευθερία, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε μια πράξη ή να μην την κάνουμε.

Στη σχέση μας με το Θεό λ.χ. η υπακοή μας ή η παρακοή μας σ' Αυτόν, ή έκφραση ευγνωμοσύνης ή αγνωμοσύνης μας, ένα αίσθημα μίσους ή αγάπης από μας, έχει στα μάτια του Θεού αξία μεγαλύτερη και από το πλέον Θαυμαστό φαινόμενο στη φυσική Δημιουργία.

Στη σχέση μας με το Θεό, αυτό το ξεχωριστό προνόμιο της ηθικής μας ελευθερίας πηγαίνει πάντοτε μαζί με την προσωπική μας ευθύνη.

Το αληθινό στόμα του Χριστού βεβαίωσε ότι: "Εκείνος που (στην ελευθερία του) πιστεύει Θα σωθεί, ενώ εκείνος που (στην ελευθερία του) δεν πιστεύει Θα κατακριθεί", Μάρκος 16:16 (ις:16). Είμαστε λοιπόν ο καθένας μας υπεύθυνος να επιτύχει ή να αποτύχει στο ζήτημα της σωτηρίας μας και του αιώνιου προορισμού της ψυχής μας. Αφού σαν ελεύθερος πρέπει να είσαι και υπεύθυνος των πράξεών σου.

O Χριστός καλεί και σένα να κάνεις καλή χρήση της ελευθερίας σου και να πιστέψεις ώστε να μην κατακριθείς αλλά να σωθείς.

Το Θεωρείς απίστευτο αυτό; Ο Θεός έχει φυλαγμένα πράγματα απίστευτου μεγαλείου για εμάς τούς ανθρώπους, αλλιώς δεν Θα υπήρχε λόγος να μας δημιουργήσει "κατά την εικόνα Του και την ομοίωσή Του."

Στην εποχή μας έχουμε στραβές ιδέες για το Θεό, καθώς και για τη σχέση που θέλει να έχει μαζί μας. O καθένας σήμερα, φτιάχνει ένα δικό του Θεό, ο οποίος να του ταιριάζει.

Εν τούτοις ο μόνος αληθινός Θεός είναι Εκείνος που μας φανερώνεται και μας μιλεί μέσα στην Αγία Γραφή και ιδιαίτερα στη Νέα Διαθήκη. Αυτός είναι ο θεός που προσκαλεί και σένα να τον γνωρίσεις, μέσω του Ιησού Χριστού. Η πρόσκλησή του ισχύει ακόμη και σήμερα: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω.» Ματθαίος 11:28 (ια:28)

Είναι ο μόνος τρόπος ώστε και συ, σαν ένα "Θαυμάσιο και φοβερό δημιούργημα" που είσαι, να επιτύχεις τον αιώνιο προορισμό σου. O Ίδιος ο Θεός στο εγγυάται.

 

 

 

Σχετικά άρθρα