Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Απαντάει ο Θεός προσευχές;

Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ανάγκη, κάποτε μάλιστα βρισκόμαστε σε μεγάλη ανάγκη. Φυσικό είναι να κράξουμε προς τον Κύριο για βοήθεια, κι ο Κύριος μας ακούει, αλλά μερικές φορές κάνει πως δεν μας ακούει, το αίτημα μας φτάνει στην καρδιά Tου, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε καμία. Και εδώ αρχίζουνε οι αγώνες μας και τα παράπονα μας, γιατί άραγε δεν παίρνω απάντηση, γιατί ο Κύριος δεν κουνάει λιγάκι το δάχτυλό του για να φύγουνε οι φόβο μου και να λυθούν τα προβλήματά μου.

Ξέρεις γιατί δεν σου απαντάει ο Κύριος αμέσως; Απλούστατα, σε θεωρεί πνευματικά δυνατό και σε προκαλεί σ΄  ένα άγιο αγώνα, στον αγώνα της πίστεως. Έτυχε να έχεις ποτέ προσέξει το περιστατικό το οποίο μας περιγράφει, πως μια Χαναναία γυναίκα πάλεψε αυτόν τον αγώνα; Το περιστατικό αυτό είναι γραμμένο στο ευαγγέλιο του Ματθαίου στο κεφάλαιο 15/ιε και αρχίζει από το χωρίο 22.

Είχε αυτή μία κόρη δαιμονισμένη, βρήκε λοιπόν τον Κύριο Ιησού και τον φώναζε, ελέησέ με Κύριε, Υιέ του Δαβίδ, η θυγατέρα μου είναι δαιμονισμένη. Ο Κύριος άκουσε τις φωνές της γυναίκας αλλά απάντηση δεν της έδινε καμία, έκανε πως δεν άκουε. Και τότε οι μαθητές πλησίασαν τον Κύριο και τον συμβούλεψαν να διώξει επιτέλους εκείνη την γυναίκα γιατί τους έφαγε τα αυτιά με τις φωνές της.

  Πράγματι, ο Κύριος της έδωσε μία απάντηση, «ήρθα μονάχα για τον λαό Ισραήλ για κανένα άλλον». Η γυναίκα αυτή ήταν Χαναναία, δεν ήταν Ισραηλίτισα, την έδιωξε με ένα όμορφο τρόπο, αλλά εκείνη δεν έφευγε, επέμενε. Και ήρθε και τον προσκύνησε, και του ξαναείπε: «Κύριε βοήθησε με». Και τότε ο Κύριος της έδωσε άλλη μία αρνητική απάντηση, της είπε: «δεν είναι καλό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το ρίξει στα σκυλιά.». Τα παιδιά για τον Κύριο ήταν οι Ισραηλίτες, ο λαός Ισραήλ, επειδή αυτή ήταν Χαναναία και δεν ήταν Ισραηλίτισα την είπε σκυλί. Την έδιωξε δηλαδή αυτή την φορά με ποιο αυστηρό τρόπο, της αρνήθηκε ακόμα μια φορά να απαντήσει στο αίτημά της, και η γυναίκα ούτε αυτή την φορά έφυγε. Τουναντίον, απάντησε και είπε στον Κύριο:

« Ναι Κύριε, αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουνε από το τραπέζι του κυρίου τους».

Παρατηρείτε εδώ τον αγώνα της πίστεως; Όσο σιωπούσε ο Κύριος, τόσο αυτή η γυναίκα ζητούσε, όσο ο Κύριος της άλλαζε κουβέντα, τόσο αυτή η γυναίκα επέμενε. Και η νίκη ήρθε, ο Κύριος της είπε: «Ω, γυναίκα, η πίστη σου είναι μεγάλη, ας γίνει το αίτημά σου όπως το ζήτησες». Και πράγματι η θυγατέρα της γιατρεύτηκε από εκείνη την ώρα.

  Ο Κύριος λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο για τον αγώνα στις εκλεκτές ψυχές. Ένας που είναι αδύνατος στην πίστη και ζητάει, ο Κύριος δεν αργεί να του δώσει, συμπαθεί στην αδυναμία της πίστεως του και δίνει, για να μην σκανδαλιστεί αυτός ο άνθρωπος, αλλά με τους δυνατούς, με τους ήρωες της πίστεως, ο Κύριος συμπεριφέρεται τότε πολύ διαφορετικά. Κάνει πως δεν ακούει, και ο σκοπός του είναι προκαλέσει τον πιστό σ΄ έναν άγιο αγώνα και να δείξει στους ανθρώπους με ποιο θριαμβευτικό τρόπο νικάει η πίστη. Αυτό ακριβώς που έκανε ο Κύριος και με την Χαναναία γυναίκα.

 Η πίστη πάντοτε νικάει, ο απ. Παύλος βεβαιώνει, «τα πάντα είναι δυνατά σ΄ εκείνον που πιστεύει». Αλλά, ας δούμε τι είδους πίστη είναι αυτή που νικάει, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουνε δύο είδους πίστεις. Το ένα είδος, είναι η πίστη του μυαλού, το άλλο είδος είναι η πίστη της καρδιάς. Ξέρετε ποια είναι η πίστη του μυαλού; Όταν γνωρίζουμε τα χριστιανικά πράγματα, αλλά δεν έχουμε την όρεξη να ζήσουμε όπως μας θέλει ο Θεός, αυτή είναι η πίστη του μυαλού.

 Και ξέρετε τι βεβαιώνει ο ίδιος Κύριος για κείνους που έχουν την πίστη του μυαλού; Για ακούστε, «δεν θα μπει στην βασιλεία των ουρανών όποιος μου λέγει Κύριε, Κύριε, αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που είναι στον ουρανό». Ματθαίος 7/ ζ 21

Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την χριστιανική ζωή, διαβάζουνε και πολλά πράγματα και για την χριστιανική αλήθεια, ψάλλουν και προσεύχονται, λένε Κύριε, Κύριε, αλλά δεν κάνουνε στην ζωή τους το θέλημα του Θεού, ζουν την δική τους ζωή. Αυτή είναι η πίστη του μυαλού. Γνωρίζω τα πράγματα του Θεού, αλλά η καρδιά μου δεν έχει αλλάξει, διαβάζω τα πράγματα του Θεού, αλλά η καρδιά μου μένει πάντοτε εκεί, κολλημένη στην αμαρτία, την υποκρισία, το ψέμα και την ανομία. Ο Κύριος ο ίδιος μας προειδοποιεί, τι θα απαντήσει σ΄ εκείνους που έζησαν με την πίστη του μυαλού, θα του πει, «ποτέ δεν σας εγνώρισα, φεύγετε από κοντά μου, εσείς που εργάζεστε την ανομία». Ματθαίος 7/ ζ: 23

Μια μέρα η πίστη του μυαλού όχι μόνο θα αποδεχτεί άχρηστη για μας, μα θα μας καταδικάσει, διότι γνωρίζαμε αυτό που ο Χριστός, μας  λεει να πιστεύουμε αλλά δεν κάναμε αυτό που μας είπε να κάνουμε. Αυτή η πίστη του μυαλού είναι πίστη κούφια, άκαρπη, είναι το κουτί που δεν έχει μέσα του το διαμάντι. Μήπως και εσύ έχεις αυτού του είδους την πίστη; Ρίξε μια καλή ματιά μέσα στον εαυτό σου, και αν είσαι ειλικρινής θα σου δείξει ο Κύριος τι είδους πίστη έχεις. Και αν ιδείς ότι γνωρίζεις αρκετά πράγματα για την χριστιανική ζωή και για την χριστιανική αλήθεια, και δεν αισθάνεσαι στην καρδιά σου καμία αλλαγή, καμία χαρά, τότε ζήτησε από τον Κύριο να μετατρέψει αυτή την πίστη του μυαλού και να την κάνει πίστη της καρδιάς.

Για άκουσε τι μεγάλα πράγματα θα κάνει μέσα σου αυτού του είδους η πίστη, η πίστη της καρδιάς σου. Γράφει ο απ. Παύλος, «κατά χάριν είσαστε σεσωσμένοι, δια μέσου της πίστεως, και τούτο δεν προέρχεται από εσάς, είναι δώρο του Θεού». Εφεσ 2/β :8 Το πρώτο λοιπόν, και μεγάλο πράγμα που θα σου δώσει ο Θεός είναι η σωτηρία της ψυχής σου. Σωτηρία της ψυχής είναι μια κατάσταση ειρήνης και πνευματικού χορτασμού, τα φτιάχνεις με τον Θεό δια μέσου της πίστεώς σου στον Ιησού Χριστό.

Μα θα μου πεις, πιστεύω στον Χριστό, βαπτίστηκα, είμαι χριστιανός, εκκλησιάζομαι, όλα αυτά δεν δείχνουν ότι πιστεύω στον Χριστό; Μην βιάζεσαι, θυμάσαι τι λέγαμε για την πίστη του μυαλού παραπάνω. Αυτού του είδους η πίστη του μυαλού δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα στην θέση μας απέναντι του Θεού, είναι μόνο γνώση αυτή η πίστη, δεν είναι δύναμη. Τόσα χρόνια την έχεις, αλλά δεν έχεις αλλάξει, δεν έχεις αλλάξει διόλου, και αν η πίστη που λες ότι έχεις και δεν έχει αλλάξει την καρδιά σου και την ζωή σου, τότε έχεις την άκαρπη και κούφια πίστη του μυαλού, δεν έχεις την πίστη της καρδιάς. Δεν έχεις δηλαδή την δύναμη που μας σώζει και μας χορταίνει πνευματικά, αυτή την δύναμη δεν την έχεις.

Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ το να είσαι ένας θρησκευόμενος άνθρωπος από το να είσαι ένας αλλαγμένος άνθρωπος. Για αυτό και ο απ. Παύλος το θεωρεί σπουδαίο να τονίσει, ότι, «όποιος άνθρωπος είναι του Χριστού, δηλαδή πιστεύει στον Χριστό με την πίστη της καρδιάς, αυτός ο άνθρωπος είναι ένα νέο δημιούργημα». Β΄ Κορ.  5/ ε :17

 Αυτό λοιπόν είναι το φωτεινό σημάδι, ότι η πίστη μας είναι αληθινή πίστη, είναι δηλαδή πίστη της καρδιάς. Μας έχει αλλάξει, μας έχει σώσει, και η πίστη, μας κρατεί σε μία στενή σχέση με τον Κύριο μας, τον Ιησού Χριστό. Έχουμε προβλήματα σ΄ εκείνον θα τα πούμε, θα μας ακούσει όταν έχουμε την πίστη της καρδιάς, όχι του μυαλού. Αυτή την Χαναναία γυναίκα που είχε την θυγατέρα της δαιμονισμένη την άκουσε ο Κύριος, επειδή είχε την πίστη της καρδιάς, για αυτό την άκουσε. Και της είπε: «Ω, γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου, ας γίνει το αίτημά σου όπως το ζήτησες».  Και η θυγατέρα της γιατρεύτηκε από εκείνη την ώρα.

 Βλέπεις, όταν γνωρίσεις τον Θεό, και συνδεθείς με τον Χριστό δια μέσου της αληθινής πίστεως, δηλαδή δια μέσου της πίστεως της καρδιάς, τότε αφήνεις την ζωή σου ολόκληρη στα χέρια του Κυρίου. Και κάθε μέρα ζεις εξαρτώμενος απ΄ Αυτόν και στηριζόμενος στις αιώνιες υποσχέσεις Του. Αυτή είναι η πετυχημένη ζωή, αυτή είναι η ζωή του αληθινού χριστιανού.

Φυσικά θα βρεθείς σε ανάγκες, και ποιος δεν βρίσκεται σε ανάγκες, θα παρουσιαστούν στην ζωή σου προβλήματα, αλλά θυμήσου τι είπαμε παραπάνω στην αρχή όταν διαβάζαμε το περιστατικό μ΄ εκείνη την γυναίκα, ο Κύριος αργούσε να της απαντήσει, έκανε πως δεν άκουγε, αλλά η καρδιά του ήτανε γεμάτη από αγάπη για αυτή, την καμάρωνε κρυφά στον αγώνα της πίστεώς της. Έτσι ο Κύριος καμαρώνει και εμάς, όταν επιμένουμε στην προσευχή και ζητάμε, μολονότι δεν βλέπουμε να απαντάει, ζητάμε και επιμένουμε. Στους δυνατούς αργεί να απαντήσει, γιατί γνωρίζει, ότι ο δυνατός δεν εγκαταλείπει εύκολα τον αγώνα, και δεν εγκαταλείπει εύκολα τον αγώνα, επειδή ο δυνατός δεν έχει σκοπό με την προσευχή του να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του, τις επιδιώξείς του, αλλά θέλει στον αγώνα της πίστεώς του να δοξαστεί ο Κύριος και να μεγαλυνθεί το όνομά Του, αυτό θέλει.

Να το θυμάσαι λοιπόν, η αληθινή πίστη δεν είναι γνώση, αλλά είναι υποταγή της ζωή μας στο θέλημα του Κυρίου. Ούτε η αληθινή πίστη είναι ένα ξερό δόγμα που κρατάμε μέσα στο μυαλό μας, είναι μία δύναμη μέσα στην καρδιά μας  που μας σώζει και μας αλλάζει την ζωή, μια και καλή.

Πολλά χρόνια τώρα εκκλησιάζεσαι, πολλά χρόνια γνωρίζεις για την αλήθεια του Θεού και την χριστιανική ζωή, σε ρωτώ, έχεις αλλάξει; Έχεις βρει αυτό που διψάει η ψυχή σου; Δεν το έχεις βρει, ξέρεις γιατί; Επειδή έχεις πίστη του μυαλού και όχι της καρδιάς. Γνωρίζεις αλλά δεν υπακούς, είσαι χριστιανός τυπικός, δεν είσαι όπως ο Κύριος σε θέλει να είσαι. Ξέρεις ποιο είναι το παράπονο του Κυρίου; Για άκουσέ του, «γιατί με λετε Κύριε, Κύριε, και δεν κάνετε αυτό σας λεω»; Αυτό είναι το παράπονό Του. Πολλά θρησκευτικά βιβλία, πολλές εκκλησίες, πολλές μετάνοιες, πολλές, νηστείες, πολλούς σταυρούς, αλλά η ίδια καρδιά, καρδιά  που είναι έτοιμη να κάνει το κακό, η καρδιά που δεν έχει αλλάξει, η καρδιά που δεν έχει σωθεί.

Τόσα χρόνια δοκίμασες την πίστη του μυαλού, είναι καιρός να δοκιμάσεις την πίστη της καρδιάς, και αυτό που Κύριος έκανε σ΄ εκείνη την Χαναναία γυναίκα, είναι πρόθυμος να το κάνει στον καθένα που θα ανοίξει την καρδιά του να το ζητήσει, να το ζητήσει από τον Χριστό. Και αν το θέλει και η δική σου καρδιά, πες του, μίλησε στον Χριστό με λόγια απλά, «Κύριε, τόσα χρόνια είχα την πίστη του μυαλού, θέλω η καρδιά μου ν΄ αλλάξει, να την αλλάξεις εσύ με το Πνεύμα σου. Δώσε και σ΄ εμένα αυτό που υπόσχεσαι ότι θα δώσεις στον καθένα όταν στο ζητήσει με καθαρή καρδιά, την σωτηρία σου θέλω Κύριε, την συγνώμη σου και την ειρήνη σου». Ξέρεις κάτι, θα το κάνει ο Κύριος και σε σένα, και θα το κάνει και σε σένα, διότι σε κανένα μέχρι σήμερα δεν το αρνήθηκε. Αυτό που θα ζητήσεις θα το πάρεις, είναι διαβεβαίωση του ίδιου του Κυρίου, ζητείτε και θα σας δοθεί.

 

Σχετικά άρθρα