Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Μετάνοια

ΜετάνοιαΜετάνοια, τι σημαίνει άραγε η λέξη; Ο Θεός για να μπορέσει να φανερώσει την αγάπη του σε κάποιο άνθρωπο και να συγχωρήσει τις αμαρτίες του, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει σ΄ Αυτόν. Αυτό γίνεται, όταν ο άνθρωπος λυπηθεί βαθιά στην καρδιά του για τις αμαρτίες του και τις αναγνωρίσει μπροστά στον Θεό. Με άλλα λόγια όταν μετανοήσει.

 Η μετάνοια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμφιλιωθεί ο άνθρωπος με τον Θεό.

 

Να τι είπε ο Ιησούς Χριστός στους μαθητές του, αλλά και στο λαό «σας λέγω, ότι ούτω θέλει είσθαι χαρά εν τω ουρανώ δι΄ ένα αμαρτωλό μετανοούντα » Το Ευαγγέλιο κατά Λουκάν 15/7

 Ο Απόστολος Πέτρος στις Πράξεις των αποστόλων 3/19 λέει στους Ιουδαίους που μίλησε στην Ιερουσαλήμ «Μετανοήσατε, λοιπόν και επιστρέψατε για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας». Ο Ιησούς είπε: «μετανοείτε και πιστεύετε εις το ευαγγέλιο». Το Ευαγγέλιο κατά Μάρκον. 1/15 Όπως βλέπουμε παντού τονίζεται η λέξη «Μετάνοια».

 Σχετικά όμως με την λέξη μετάνοια, υπάρχουν πολλές λανθασμένες ερμηνείες. Π.χ πολλοί νομίζουν ότι μετάνοια είναι το να απέχει κάποιος από διάφορες μορφές αμαρτίες και να κάνει όσο μπορεί πολλά και καλά έργα. Νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα κατορθώσουν να κερδίσουν την συγχώρηση του Θεού. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι όλες μας οι προσπάθειες, καθώς κι όλα τα καλά μας έργα, δεν μπορούν ούτε μία από τις αμαρτίες μας να εξαλείψουν. Αυτό το βεβαιώνει η Αγία Γραφή.

 Μόνον η πίστη στο λυτρωτικό έργο που πραγματοποίησε ο Ιησούς Χριστός ο Υιός του Θεού πάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Αυτό και μόνον αυτό είναι το μέσο γι΄ αυτό τον σκοπό.

 

 Μετάνοια, δεν σημαίνει ακόμη η αναγνώριση, ότι πραγματικά αμαρτήσαμε. Η αποδοχή δηλαδή της αμαρτίας μας. Αυτό φυσικά είναι απαραίτητο, αλλά μόνο του δεν φτάνει.

 Συχνά βλέπουμε συνανθρώπους μας να έχουν μεγάλο βάρος στην συνείδηση τους για τις αμαρτίες που διέπραξαν και δεν μπορούν να κοιμηθούν, χάνουν τον ύπνο τους και πολλοί χάνουν και την όρεξη τους και δεν μπορούν να φάνε. Και συμβαίνει τούτο το περίεργο, ότι, παρά το βάρος της ενοχής τους δεν επιστρέφουν στον Θεό.

 Άλλοι πάλι έχουν την γνώμη, ότι αν καταφέρουν να κόψουν μερικές κακές συνήθειες τους, αυτό είναι μετάνοια. Είναι μεγάλο λάθος κι΄ αυτό! Το να αποφύγει κάποιος και κόψει μια συγκεκριμένη αμαρτία, μοιάζει σαν να κόψεις ένα κλαρί από ένα σάπιο δένδρο. Ολόκληρο το δέντρο πρέπει να κοπεί, επειδή ολόκληρο είναι σάπιο.

 Τι σημαίνει λοιπόν μετάνοια κατά Θεό;

 Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο του Θεού, και μοιάζει μ΄ ένα καθρέπτη στον οποίο ο άνθρωπος βλέπει τον εαυτόν του, αλλά καθαρά όπως τον βλέπει το Άγιο Πνεύμα.

 Ακριβώς το ίδιο όπως ένα γιατρός, που εξετάζει τον ασθενή του για να αρχίσει την θεραπεία της ασθένειας. Πρέπει πρώτα να κάνει την διάγνωση. Το ίδιο κάνει και ο Θεός, εξετάζει τον άνθρωπο μέσα στην καρδιά του και βλέπει την κατάστασή του, βλέπει με άλλα λόγια αν αναγνωρίζει τις αμαρτίες του και αν είναι πρόθυμος να αφήσει την καρδιά του να την κυβερνήσει ο Θεός.

 Στην Αγία Γραφή ο Θεός μας κάνει γνωστό με ξεκάθαρο τρόπο την διάγνωσή Του: Μιλάει μέσα στην καρδιά σου, σε ελέγχει και σου λέει ότι εκείνο που κατέστρεψε την ζωή σου είναι η αμαρτία. Στην συνέχεια μέσα από την Αγία Γραφή σε ρωτάει: Θα συνεχίσεις να ζεις με τον ίδιο τρόπο που ζούσες μέχρι τώρα; Αν συνεχίσεις, θα χαθείς αιώνια Αυτή την διάγνωση του Θεού πρέπει να την δεχτούμε, για να μπορέσει ο Θεός να ενεργήσει με την με την μεγάλη και πλούσια χάρη Του στην ζωή μας.

 Όμως, μια τέτοια αναγνώριση είναι τότε γνήσια, όταν συνοδεύεται από την επιθυμία να πούμε του Θεού: « Ναι, Θέλω να επιστρέψω σε Σένα Θεέ και θέλω να εγκαταλείψω όλα εκείνα που με χώριζαν από Σένα. Έζησα πραγματικά  χωρίς Εσένα! Τώρα όμως Σου δίνω ολόκληρη την ζωή μου ».

 Ο Παύλος γράφει: «Επιστρέψετε προς τον Θεό από τα είδωλα, δια να μπορείτε να δουλεύετε τον ζωντανό και αληθινό Θεό» Α΄ Επιστολή προς Θεσσαλονικείς 1/9

 Το ίδιο Πνεύμα του Θεού οδηγεί τον άνθρωπο με μια τέτοια μετάνοια στην σωστή πίστη στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού. Μέσο του Ιη σού Χριστού  λαμβάνει ο αμαρτωλός την συγχώρηση των αμαρτιών του και την αιώνια ζωή καθώς και όλη την χάρη που χρειάζεται η ψυχή για να κάνει το άγιο θέλημα του Θεού.

 Ο άσωτος υιός καθώς ήρθε στον εαυτόν του είπε τα ακόλουθα λόγια: «Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω. Πατέρα αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιον σου......καθώς δε ήταν ακόμη μακριά τον είδε ο πατέρας του και έτρεξε, τον αγκάλιασε και τον κατεφίλησε». Το Ευαγγέλιο κατά Λουκάν 15/17-20

 Κατά τον ίδιο τρόπο δέχεται ο Κύριος κάθε ένα αμαρτωλό άνθρωπο που επιστρέφει με μετάνοια και πίστη, όπως έκανε ο άσωτος υιός.

«Διότι τόσον αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε έδωκε τον υιό αυτού τον μονογενή δια να μην απολεσθεί καθένας που πιστεύει εις αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνιο».  Το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννην 3/16

Στην επιστολή προς Εβραίους 3/15 ο Συγγραφέας γράφει: «ενώ λέγεται, σήμερον εάν ακούσετε της φωνής αυτού μη σκληρύνετε τις καρδιές σας...»

Σχετικά άρθρα