Slide One

Λιγες στιγμες με την αγια γραφη

Slide One
Slide Two

Καινη Διαθηκη online

Slide Two
Slide Three
Slide Three
previous arrow
next arrow

Το αυτί

 
Το αυτί είναι ένα αισθητικό όργανο με καταπληκτικές ιδιότητες και λειτουργίες. Πώς είναι δυνατόν να καταλαβαίνουμε κάθε λέξη μιας συζήτησης μέσα σε θόρυβο, όταν, ταυτόχρονα, μιλάνε και άλλοι γύρω μας; Έχουμε μάλιστα την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τις λέξεις, όταν ο θόρυβος γύρω μας είναι πολύ πιο δυνατός σε ένταση. Πώς μπορούμε και ακούμε το σιγανό τικ ενός ωρολογίου και μετά από λίγο ακούμε τη βροντή τού κεραυνού με το ίδιο όργανο αίσθησης, το αυτί μας, χωρίς να παθαίνουμε καμιά ζημιά;
Πώς καταλαβαίνουμε, ως πεζοί στον δρόμο, από ποια κατεύθυνση πλησιάζει ένα αυτοκίνητο, τη στιγμή που ακόμα δεν το βλέπουμε; Έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένα όργανο μέτρησης ή ηχογράφησης με τέτοιες ικανότητες!

ÎΈνας υγιείς άνθρωπος μπορεί να προσδιορίσει από ποια κατεύθυνση έρχεται ο ήχος με μια ακρίβεια έως 1 βαθμό. Για να μπορούμε να προσδιορίζουμε την κατεύθυνση του ήχου χρειαζόμαστε δύο αυτιά: Ο ήχος δεν φτάνει ταυτόχρονα σε κάθε αυτί. Ο εγκέφαλος ξεχωρίζει διαφορές χρόνου έως 0,00003 τού δευτερολέπτου. Έτσι, είναι εις θέση να υπολογίσει και να καθορίσει την κατεύθυνση της πηγής τού ήχου. Επίσης, κάθε αυτί αντιλαμβάνεται μία διαφορετική ένταση του ήχου, αν το ένα αυτί βρίσκεται πιο κοντά στην πηγή τού ήχου. Όλα αυτά βοηθούν στον προσανατολισμό.

Ο Δαρβίνος έγραψε το 1871 πως το πτερύγιο του αυτιού με τα διάφορα βαθουλώματα και υψώματα είναι χωρίς νόημα. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε, πως το πτερύγιο του αυτιού είναι απαραίτητο για την ακοή τής κατεύθυνσης.

Το πτερύγιο του αυτιού είναι μία κατασκευή από χόνδρο, που καλύπτεται από δέρμα. Κάθε άνθρωπος έχει αυτιά που διαφέρουν λιγάκι στο σχήμα. Ο ήχος, όταν φτάνει στο πτερύγιο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αργεί μέχρι να φτάσει στον έξω ακουστικό πόρο. Τα βαθουλώματα και υψώματα, τα οποία καθένα έχει δικό του όνομα, καθυστερούν ένα μέρος τού ήχου, ώστε να διαμορφώνεται ο ήχος και να φτάνει κατά 5 χιλιοστά τού δευτερολέπτου αργότερα στον έξω ακουστικό πόρο. Έτσι, ο ίδιος ήχος φτάνει σταδιακά δύο φορές στον ακουστικό πόρο και είναι σαν να έχουμε δύο αυτιά σε κάθε πλευρά, δηλαδή συνολικά τέσσερα! Ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει αυτές τις διαμορφώσεις (και τις διαφορές χρόνου) και να τις χρησιμοποιήσει για την ανάλυση της κατεύθυνσης.

Το μέσο αυτί είναι μία αεροφόρος κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα τρία ακουστικά οστάρια, η ακουστική άλυσος, που είναι η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Είναι τα πιο μικρά οστά τού ανθρώπινου σώματος και ζυγίζουν περίπου 10 mg, 100 φορές λιγότερο από ένα κέρμα 1 cent. Σκοπός τής ακουστικής αλύσου, μαζί με το τύμπανο (τον τυμπανικό υμένα) είναι η ενίσχυση του ήχου και η μεταφορά του στο έσω αυτί, δηλαδή η μεταφορά της ενέργειας από αέρα σε υγρό.

Χειρούργοι του αυτιού λένε ότι, ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει καλά και μόνον με ένα οστάριο. Γιατί, άραγε, να έφτιαξε ο Θεός τρία; Τα τρία οστάρια είναι αναγκαία σε στιγμές ατυχημάτων για να προστατεύσουν το έσω αυτί. Αν χτυπήσει κάποιος το αυτί του, μπορεί να μετακινηθεί το μοναδικό οστάριο προς το έσω αυτί και να το τραυματίσει. Η ακουστική άλυσος με τρία οστάρια μπορεί, όμως, να εμποδίσει μία τέτοια ζημιά, μοιράζοντας την κίνηση σε τρία οστάρια. Η θεωρία τής εξέλιξης δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να εξηγήσει και να προβλέψει κάτι τέτοιο: τρία οστάρια δεν είναι υποχρεωτικώς αναγκαία για την ακοή και έτσι ο οργανισμός δεν θα είχε κανένα πλεονέκτημα να αναπτύξει τρία.

Το αυτί είναι το αισθητικό όργανο με την πιο ακριβή τεχνική μέτρησης. Το αυτί έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ήχους με ένταση από 0 έως 120 Dezibel (dB). Το αυτί μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά τού 1 Dezibel. Η ηχητική πίεση (N/m2) διπλασιάζεται με 6 dB. Αυτό σημαίνει, ότι η έκταση της αίσθησης ήχου και η διάκριση της ηχητικής πίεσης είναι τεράστια, που ξεπερνάει τον παράγοντα 220 (120dB/6dB=20), δηλαδή το ένα εκατομμύριο! Αν μετρήσουμε τη διαφορά τής ηχητικής ενέργειας από τον πιο σιγανό ήχο, που μπορούμε να συλλάβουμε, έως τον δυνατότερο ήχο, τότε λογαριάζουμε με έναν παράγοντα 240. Η διαφορά ενέργειας εδώ είναι και πάλι τεράστια, με έναν παράγοντα του ενός τρισεκατομμυρίου. Δεν υπάρχει έως τώρα κανένα όργανο μέτρησης, που να είναι ικανό να μετρήσει τόσες μεγάλες διαφορές μονάδων, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή κλίμακας.

Το έσω αυτί ονομάζεται και λαβύρινθος, λόγω τής πολύπλοκης κατασκευής του. Μέσα σ' αυτόν το λαβύρινθο κυκλοφορεί ένα υγρό που λέγεται λέμφος. Τα βασικά τμήματα του λαβύρινθου είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες. O κοχλίας είναι ένας ελικοειδής σωλήνας και μέσα σ’ αυτόν βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ακοής ή όργανο του Corti. Μέσα εκεί βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα, περίπου 15’000, τα οποία είναι πυκνά τοποθετημένα σε μια συνολική απόσταση από 32 χιλιοστά.

Ο κοχλίας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Αν κάποιος χάσει την ακοή του και η ζημιά του κοχλία δεν είναι αναδρομική, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για θεραπεία. Αυτό ήταν γνωστό και στους καιρούς τού Ιησού, ώστε οι Φαρισαίοι είχαν καθορίσει στην παράδοσή τους ότι, ο ερχόμενος Μεσσίας θα έπρεπε να κάνει ορισμένα θαύματα για να Τον αναγνωρίσουν, μεταξύ των άλλων να θεραπεύσει και έναν κουφό. Ο Ιησούς Χριστός επίτηδες εκπλήρωσε την παράδοσή τους θεραπεύοντας έναν κουφό, έναν εκ γενετής τυφλό και έναν λεπρό. Οι Φαρισαίοι ήσαν σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να Τον αναγνωρίσουν ως Μεσσία, λόγω τής σκλήρυνσης των καρδιών τους και έψαχναν αιτίες και αφορμές για να μειώσουν την αξιοπιστία των θαυμάτων του. Και όμως, δεν έχει ξανά συμβεί ένα ανάλογο θαύμα στην ιστορία τής ανθρωπότητας. Η επιστήμη προσπαθεί σήμερα με διάφορους τρόπους να επαναφέρει την ακοή σε κουφούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας το κοχλιακό εμφύτευμα (Cochlear implant). Πρόκειται για ένα έμφυτο μηχάνημα με 22 ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται μέσα στον κοχλία. Αυτά τα ηλεκτρόδια ερεθίζουν κατευθείαν το ακουστικό νεύρο, έτσι ώστε ο κουφός να μπορεί να έχει ξανά μια αίσθηση ακοής. Η ποιότητα του ήχου, φυσικά, δεν είναι αντίστοιχοι με κάποιον που ακούει κανονικά, αφού τα 22 ηλεκτρόδια αντικαθιστούν 15000 κύτταρα.

Τα ευαγγέλια μας διηγούνται, επίσης, ότι ο Χριστός έβγαζε δαιμόνια. Μάλιστα, ελευθερώνονταν οι άνθρωποι εκείνοι όχι μόνον από τα δαιμόνια, αλλά πολλές φορές και από αρρώστιες που προκαλούσαν. Η Αγία Γραφή μάς περιγράφει τυφλούς και κουφούς που έπασχαν εξαιτίας δαιμονίων. Σήμερα, η ιατρική γνωρίζει αρκετές παθήσεις μη οργανικής προέλευσης.

Ενδιαφέρουσας είναι και η αφήγηση της σύλληψης του Ιησού Χριστού, όπου ο απόστολος Πέτρος απέκοψε το δεξί αυτί του δούλου τού αρχιερέα. Ο Ιησούς, πιάνοντας το αυτί του, το γιάτρεψε. Μέσα στην αγωνία και στον πόνο του, ο Ιησούς είχε μία μεγάλη καρδιά και για τους εχθρούς του. Όσο απλό και αν φαίνεται αυτό το θαύμα, τόσο πιο δύσκολη ήταν η πραγματοποίησή του. Σήμερα, όταν έρχεται κάποιος στο νοσοκομείο, μετά από ατύχημα, με κομμένο αυτί, δεν αρκεί να το ράψει ο χειρούργος ξανά. Ο χόνδρος τού πτερυγίου νεκρώνεται μετά από λίγο χρόνο. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ξεχωριστές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για να πετύχει η επικόλληση του αυτιού.

Κάθε μέλος τού σώματος μας έχει κάποιον σκοπό για να εκτελέσει. Το αυτί είναι, προφανώς, υπεύθυνο για ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ μας. Όταν λείπει η ακοή, τότε καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμη είναι. Άνθρωποι, που έχουν χάσει την ακοή τους, δυσκολεύονται πάρα πολύ στην επικοινωνία, επειδή πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάντοτε προσηλωμένα στα χείλη τού απέναντί τους.

Η ακοή είναι, επίσης, βασική προϋπόθεση για την ομιλία μας. Όταν μιλάμε, ακούμε τι λέμε και διορθώνουμε συνεχώς την ένταση και το ύφος τής φωνής μας.

Η ακοή δεν χρησιμεύει μόνον για την επικοινωνία αναμεταξύ μας, αλλά και για την επικοινωνία μας με τον Θεό. Ο Θεός έχει μιλήσει στους ανθρώπους. Πρώτα, διαμέσου των προφητών. Χρησιμοποίησε τον Μωυσή, δίνοντας τις δέκα εντολές. Στα τέλη των καιρών έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό, για να μιλήσει κατευθείαν σε μας. Ο ίδιος ο Μωυσής είπε: «Προφήτην από τους αδελφούς σας θα σηκώσει σε σας ο Κύριος ο Θεός σας, όπως εμένα• αυτόν θα ακούτε» (Δευτ. 18/15). Τα λόγια που έλεγε ο Χριστός, δεν ήσαν δικά Του. Ο Ιησούς είπε: «Επειδή, εγώ δεν μίλησα από τον εαυτό μου, αλλά ο Πατέρας που με απέστειλε, αυτός μου έδωσε εντολή, τι να πω, και τι να μιλήσω» (Ιωάν. 12/49) Μιλούσε από αυτά που είχε δει στον ουρανό κοντά στον Πατέρα πριν έρθει στον κόσμο μας. Ο Χριστός είχε και έχει να μας πει πολύ σημαντικά πράγματα. Τόσο σημαντικά, που δέχθηκε να γίνει άνθρωπος, να ταπεινωθεί, να πονέσει, να πεθάνει. Ήρθε να μιλήσει για συγχώρεση και για αιώνια ζωή. Κι ακόμα μάς μιλάει, μας προειδοποιεί, για να μη χαθούμε αιώνια. Τα αυτιά μας έχουν την ιδιότητα να είναι πάντα ενεργοποιημένα, ώστε σε ώρα κινδύνου, π. χ., όταν κοιμόμαστε, να μας προειδοποιούν. Μας προειδοποιούν όταν πάμε να περάσουμε έναν δρόμο και ξαφνικά ακούμε δίπλα μας να πλησιάζει ένα όχημα. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούμε τα λόγια τού Χριστού και ιδιαίτερα τις προειδοποιήσεις Του.

Σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να μειωθεί η ακοή. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από βαρηκοΐα, γιατί δεν προστάτευαν τα αυτιά τους από δυνατούς θορύβους. Όταν εκθέτουν τα αυτιά τους σε μουσική μεγάλης έντασης ή σε θορυβώδεις μηχανές, σε ορισμένες βιομηχανίες, τότε, με τα χρόνια, μειώνεται σιγά-σιγά η ικανότητα της ακοής. Το ίδιο συμβαίνει και με την πνευματική ζωή ενός ανθρώπου. Μέσα στον θόρυβο τούτης τής ζωής, ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα να ακούει την ομαλή φωνή τού Θεού. Όταν εκθέτεις τον εαυτό σου στην αμαρτία, όταν απομακρύνεις τις συμβουλές τού Αγίου Πνεύματος, όταν είσαι τόσο πολυάσχολος με γήινα πράγματα, τότε, πολύ φοβάμαι, πως, με τα χρόνια, δεν θα μπορέσεις να ακούσεις πλέον τη φωνή τού Θεού. Ευτυχώς που ο Θεός θέλει, όλοι άνθρωποι να ακούσουν και να βρουν τον αληθινό δρόμο, που είναι ο Ιησούς Χριστός. Πολλές φορές, ο Θεός ανθρώπους χρησιμοποιεί που μιλούν έντονα, έχοντας την ελπίδα, οι άνθρωποι να ακούσουν και να ξυπνήσουν. Ένα ζωντανό παράδειγμα ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο οποίος ήταν μία φωνή δυνατή τού Θεού στην έρημο.

Όταν ακούμε τη φωνή τού Θεού, πώς αντιδρούμε; («επειδή, δεν είναι δίκαιοι μπροστά στον Θεό οι ακροατές τού νόμου, αλλά οι εκτελεστές τού νόμου θα δικαιωθούν,» μας λέει η Αγία Γραφή). Η λέξη υπακοή περιέχει και τη λέξη ακοή. Η ακοή είναι προϋπόθεση για την υπακοή. Μη νομίσουμε πως μπορούμε να υπακούσουμε στο θέλημα του Θεού, αν δεν διαβάζουμε την Αγία Γραφή. Αν την διαβάζουμε, τότε πρέπει να έχουμε και τη θέληση, αλλά και τον πόθο, να εκτελέσουμε αυτά που διαβάζουμε. Ο Θεός θέλει την καρδιά μας, τα αυτιά μας, όλο είναι μας. Είναι ο Δημιουργός μας και θέλει να μας χρησιμοποιήσει με θαυμαστό τρόπο για τους σκοπούς Του.

Να, λοιπόν, ποια είναι η πιο σημαντική λειτουργία των αυτιών μας! Να ακούμε τα λόγια τού Θεού! Κάποιος άνθρωπος του Θεού έλεγε πως, κανονικά θα έπρεπε να διαβάζουμε την Αγία Γραφή με δυνατή φωνή, για να άκούμε αυτά που διαβάζουμε. Άραγε, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, ο Θεός μιλάει, όταν διαβάζουμε την Αγία Γραφή; «Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα προς τις εκκλησίες». Ας απαντήσουμε κι εμείς, όπως ο προφήτης Σαμουήλ: «Μίλησε, επειδή ο δούλος σου ακούει».

Σχετικά άρθρα